Britanke – mačke iz zemlje čuda

„Da postoji takmičenje najluckastijih mačaka, Češirski mačak bi svakako zauzeo prvo mesto. Tajanstveni, misteriozni mačak Alisi pomaže koliko joj i odmaže. Prugasti mačak sa širokim osmehom ima sposobnost da nestane kad poželi i da se ponovo stvori, što vas ili preplaši ili veoma zabavi“

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.07.2015.

11:29

Britanke – mačke iz zemlje čuda
Foto: Island of Angels WCF

Izvor: Le PETit WCF

Britanska kratkodlaka (British Shorthair) je uz pesijku, sijamku i abisinku jedna od najstarijih priznatih rasa mačaka. Legenda o britankama kaže da su Cezar i njegove legije još u prvom veku naše ere doneli domestifikovane mačke iz Egipta u Veliku Britaniju, da sačuvaju useve od glodara. Tokom vekova ovi mačji došljaci su se mešali sa ostrvskim divljim mačkama i njihovi potomci su se razvijali izolovano od svojih kopnenih rođaka. Vremenom su im se razvile osobene karakteristike: krupna i robusna građa, i kratko ali vrlo gusto krzno koje je uslovila klima na ostrvu. Od tih maca je nastala današnja britanska kratkodlaka rasa.
British Longhair (Foto: Polaris WCF)
1871. godine u Kristal Palasu u Londonu je održana prva zabeležena izložba mačaka na svetu i tom prilikom je probranoj publici iz visokog društva po prvi put predstavljena britanska kratkodlaka mačka, prirodne plave (sive) boje. Od tada su britanke jedna od najpoznatijih evropskih rasa. Posle Drugog svetskog rata britanke se osim u plavoj pojavljuju i u mnogim drugim bojama i šarama, a izvedena je i dugodlaka varijanta britanke – British Longhair.
GCACE Salonicat Padauza Samuel (Foto: Silvia Pampallona WCF)
Britanska kratkodlaka mačka je krupna mačka, debeljuca. Prosečna težina je 7 kg - mužjaci mogu dostići 7-9 kg a ženke 4-6 kg. Telo je lepih proporcija, masivno i snažno. Glava im je savršeno okrugla. Britanke imaju punačke obraze, kratak vrat i snažne grudi i ramena. Butkice su im zanosno popunjene, a rep je debeo i okruglast.
Aky (Foto: Marinela Craciunel Miler)
Britanke krase velike okrugle oči. Boja očiju kod većine kolornih varijanti je u nijansama od toplo zlatne do bakra, dok srebrne i zlatne varijante - silver tabby, silver shaded, gold shaded, chinchilla - imaju zlatne, zelene i tirkizne oči.
Silver tabby britanka (Foto: Naissus Legend WCF)
Gusto, veoma mekano, skoro plišano krzno britanki uvek zadržava svoje osnovne karakteristike: krzneni pokrivač im je odlična zaštita od hladne i vlažne klime kakva je u Velikoj Britaniji. Kvalitet i čvrstina dlake su izuzetno važni kod ovih maca - kada se prođe prstima kroz dlaku ona treba da ostane da stoji, ne sme da padne.

Jedna od karakterističnih odlika britanske mačke je njen nasmejan izraz lica - mačka izgleda kao smajli simbol, što je veoma zabavno za svakoga ko je vidi prvi put!
Foto: Polaris WCF
Najstarija priznata boja krzna kod britanki je plava. Vremenom i ukrštanjem nastale su i mnoge druge boje - crna, narandžasta, krem, čokoladna, cimet, lilak, kao i razne kolorne kombinacije i šare - od jednobojnih, dvobojnih, trobojnih, tigrastih do zlatno ili srebrno osenčenih. Jedna od najpopularnijih šara je silver tabby, kod nas popularno nazvana „Viskas maca“.
Foto: Island of Angels WCF
Mlade britanske kratkodlake mace su otporne i brzo rastu, ali fizički i psihički se potpuno razviju tek sa 3-5 godina. Zato što tako sporo sazrevaju, britanke dugo vremena zadržavaju odličnu fizičku formu a očekivani životni vek im je duži nego kod drugih mačaka. Britanke su vesele, uvek spremne za igru. Čak i ako vlasnik nema vremena da se pridruži svojoj maci u igri, snaći će se ona sama već. Razigranost joj ne manjka čak i kada odraste. I pored krupne građe, to je mačka koja je izuzetno spretna, čak je i izvrstan lovac.
Èeširski maèak - Sir John Tenniel, 1889. (Foto: Island of Angels WCF)
Britanske kratkodlake mačke su mirne, uravnotežene, prijateljske naravi što ih čini jednom od najpopularnijih mačjih rasa. Po temperamentu spadaju u umereno aktivne. Britanke su mace koje vas slede po kući, prate svaki vaš korak, a čim sednete smestiće se pored vas. S obzirom na njihovu druželjubivost, otvorenost i nenametljivost izvrsno se slažu sa ostalim ljubimcima, malom decom kao i sa svim članovima porodice. Ponašaju se kao ravnopravni članovi porodice, te će rado lenčariti uz vlasnika gledajući televizijski program – crtaće ili kakav sportski prenos. Nauče se brzo svakom kućnom redu i pravilima i zaista su odlični kućni ljubimci.
Iskra (Foto: Goran Lukiæ)
Britanske mačke su veoma poslušne i lako se mogu trenirati. U popularnoj kulturi svuda su prisutne, počevši još od prvog izdanja romana „Alisa u zemlji čuda“ gde je kao model za ilustraciju zagonetnog Češirskog mačka poslužio upravo jedan britanski kratkodlaki mačkonja. Češirski mačak je slika i prilika kompleksnog karaktera britanskih maca - ako vam se dopadao neuhvatljivi prugasti mačor sa širokim osmehom iz Alise, dopadaće vam se i britanska maca!

Mnoge britanke su postale čuvene po ulogama u filmovima i reklamama. Međutim, iako se britanske silver tabby mace popularno nazivaju „Viskas mace“, istina je da u tim reklamama zapravo igraju američke kratkodlake mačke (american shorthair) - prekookeanske rođake koje veoma podsećaju na britanke. Koje god rase bile, mace u toj šari su zaista prelepe.
Foto: Polaris WCF
Britanke su veoma zastupljene na izložbama mačaka. Maca Iskra je na Le PETit Mrnjau Festu u Beogradu ispred 90 mačaka ponela titulu Supreme – najbolja mačka izložbe. U Srbiji i okolnim zemljama postoje veoma dobre i odgovorne odgajivačnice ovih otmenih maca, registrovane pri WCF (World Cat Federation) - to su Naissus Legend u Srbiji, zatim Island of Angels u Mađarskoj, Polaris u Bugarskoj ili Salonicat u Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: