Jubilarna 20. sezona u operi i teatru Madlenianum

Muzičke produkcije su nešto po čemu je Madlenianum prepoznatljiv među širom publikom, pa u ovoj jubilarnoj sezoni slavi se deset godina od postavke mjuzikla Jadnici na našoj sceni. Pročitajte šta je u 20. sezoni Madlenianum pripremio za nas.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2017.

14:51

Jubilarna 20. sezona u operi i teatru Madlenianum

Drama dobitnice Nobelove nagrade Elfride Jelinek, mnogostruko nagrađivani komad SENKA / EURIDIKA GOVORI biće prva premijera na sceni Madlenianuma u jubilarnoj pozorišnoj sezoni. Za ovu dramu Elfride Jelinek dobila je Nestorovu nagradu za najbolju dramu na nemačkom jeziku u 2016. godini. Snažnu priču o savremenoj ženi i njenoj stalnoj borbi da duhovne vrednosti ostanu iznad materijalnih režira Ivana Vujić. Dramaturg projekta je Slavenka Milovanović, scenograf Kosta Bunuševac, kostimograf Dušica Knežević, koreograf Barbara Milovanov i scenski govor dr Ljiljana Mrkić Popović. U tumačenju Ivane Vujić moderna Euridika ima više lica, te nju tumače istaknute glumice: Danica Maksimović (Euridika Senka) i Danica Ristovski (Euridika Telo). Tu su još i studentkinje Fakulteta dramskih umetnosti u ulozi Hora Euridika: Sanja Marković, Miona Marković, Mina Sovtić i Hana Beštić. Orfeja tumači Kosta Bunuševac. Predstava SENKA / EURIDIKA GOVORI realizuje se u koprodukciji sa Fakultetom dramskih umetnosti i uz podršku Austrijskog kulturnog foruma. Premijera se izvodi na Velikoj sceni Madlenianuma 25. oktobra, a repriza je 28. oktobra.

U ovoj sezoni očekuje nas premijera i na Maloj sceni, u pitanju je komad Miodraga Ilića ŽANKA, omaž velikoj glumici Žanki Stokić, u godini kada se obeležava 130 godina od njenog rođenja i 70 godina od smrti. Dramu koja se bavi moralnom krivicom umetnika publika će moći da vidi 7. novembra na Maloj sceni Madlenianuma, u režiji Milice Kralj; scenografiji i kostimografiji Milice Bajić, sa muzikom Miroljuba Aranđelovića Rasinskog; uloge tumače: Jelica Sretenović (Žanka), Milan Mihailović Caci (Tošić, Nušić, putujući glumac) i Petar Mihailović (islednik, Aleksandar, Moris).
U drugoj polovini sezone predviđena je praizvedba drame Mitrovdan Bratislava Petkovića, u režiji autora i koprodukciji sa pozorištem Moderna garaža.

Retku priliku uživanja u baroknoj muzici imaće muzički poznavaoci i sladokusci koje očekuje barokna opera Orfej Klaudija Monteverdija, koju će - u koprodukciji s Novom beogradskom operom – postaviti dirigent Predrag Gosta, uz učešće inostranih i domaćih pevača i članova orkestra i muzičku postavku Marijane Mijanović. Postavku će kreirati reditelj Aleksandar Nikolić, koreograf Aleksandar Ilić, scenograf Tanja Žiropađa i kostimograf Igor Jagić, koji će ujedno biti dizajner cele produkcije i kostim Slavica Ribać. U godini kada se obeležava 450-godišnjica od rođenja velikog kompozitora, Madlenianum će izvesti operu Orfej, koja se generalno smatra „prvom operom“. Napisana 1607. godine, Monteverdijeva upotreba vokalnih i orkestarskih boja, odsviranih na instrumentima tog doba, postavila je osnovu za dalji razvoj opere kao žanra, a njegovo vrsno vokalno pisanje inspirisalo je buduće generacije. Priča o Ofrejevoj potrazi za svojom voljenom u podzemlju nije inspirisala samo Monteverdija, već kasnije i Gluka, kao i mnoge druge kompozitore. Premijera ove retko izvođene opere i u svetu je 18. novembra na Velikoj sceni Madlenianuma.

U jubilarnoj sezoni u koprodukciji sa Narodnim pozorištem postavljamo operu Don Đovani V. A. Mocarta, čija će se repriza odigrati 28. novembra na sceni u Zemunu. U produkciji kao gosti učestvuju Luiz Fernando Malheiro, dirigent i Alberto Triola, reditelj. Scenografi su Miraš Vuksanović i Jasna Saramandić, kostimograf je Katarina Grčić Nikolić.

Ponosni smo što u godini jubileja obeležavamo i 10 godina od prvog izvođenja mjuzikla JADNICI (Les Misérables), u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom palicom Vesne Šouc Tričković. Ovo delo je na našoj sceni izvedeno 65 puta i još se traži karta više.

U sezoni koja nas očekuje imaćemo i gostovanja inostranih trupa iz okruženja i iz sveta, a i dalje ćemo biti okrenuti mladoj publici dajući besplatne predstave za decu. Konkurs za mlade pozorišne stvaraoce koji smo po drugi put raspisali početkom sezone i koji je otvoren do 15. novembra 2017. govori o našoj želji da pružimo šansu mladim ljudima u avanturi zvanoj TEATAR.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: