,,Kikinda short'' opčinio Lajpcig

Kikindski festival kratke priče ,,Kikinda short'' uspešno se predstavio na Sajmu knjiga u Lajpcigu, a čitanje srpske književnostiu okviru programa ,,Balkan Nacht'' trajalo je i posle ponoći.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.03.2010.

15:18

Default images

Lajpciški Sajam knjiga zatvoren je 21. marta, a za svega tri dana Sajam je posetilo više od 150.000 ljubitelja knjige.

Sajam u Lajpcigu je konceptualno postavljen tako da otvara prostor za nova lica u književnosti, bez obzira da li se radi o mladim nemačkim piscima ili autorima iz istočne Evrope, pa su tako na Sajmu učestvovali i Andrea Pisac (Hrvatska), Vesna Lemaić (Slovenija), Melina Kamerić (BiH), Igor Isakovski (Makedonija) te Vule Žurić, Enes Halilović i Srđan Papić iz Srbije, koji su boravili dva dana u ovom nemačkom gradu.

,,Ovo je zaista odlična prilika za nas i mislim da smo je iskoristili'', izjavio je pisac Enes Halilović.

Na Sajmu je učestvovalo 2.100 izdavača iz 39 zemalja a organizovano je više od trista nastupa za 1500 autora. Na svakih sat vremena održavale su se po četiri konferencije na različitim štandovima unutar sajamskog prostora, dok su u okviru programa ,,Lajpcig čita'' po čitavom gradu organizovana javna čitanja.

,,Ovde mesecima unapred morate da rezervišete prostor u gradu ako želite da nastupite'' kaže Srđan Papić, koordinator festivala ,,Kikinda short''. Mi smo imali zaista veliku sreću da smo uvršteni u program ,,Balkan nacht'', verovatno najtraktivniju manifestaciju ovde. U kultnom bioskopu Konevic čitali smo pred skoro hiljadu ljudi, što je prilika koju pisci retko imaju u životu.''

,,Gospođa Alida Bremer je uspela da nađe formulu kako da napravi najznačajniji događaj u tolikoj konkurenciji i zahvaljujući njoj mi smo dobili priliku da nastupamo. Mislim da ni mi nismo razočarali, ljudi su sa nama ostali i posle ponći, iako je već prestao da radi gradski prevoz'' naglašava Papić.

Festival je predstavljen i na Forumu Internacional gde su na tribini ,,Umetnost kratke priče'' autori ,,Kikinda shorta'' predstavili svoje priče sajamskoj publici.

Odlazak festivala kratke priče u Lajpcig finasirale su fondacije Traduki i Robert Boš, kao i opština Novi Pazar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: