Premijera "U agoniji" u Narodnom pozorištu

Predstava "U agoniji" Miroslava Krleže, u režiji Ane Đorđević i produkciji agencije "Beo art", biće premijerno izvedena 30. decembra na sceni "Raša Ploavić" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 27.12.2016.

16:03

Premijera
Foto: Thinkstock

Đorđević je na današnjoj konferenciji za novinare rekla da je taj projekat značajan u ovom trenutku za pozorišni život Beograda i Srbije, "početak lepe priče koja će obogatiti vaninstitucionalni pozorišni život".

Ona je istakla da Krležu doživljava kao svetskog klasika, koji kao i svaki klasik mora da prođe kroz određeni filter što je ona učinila adaptacijom teksta, odbacivanjem prvog i spajanjem drugog i trećeg čina, koji je Krleža napisao 30 godina kasnije i kojim je stavio tačku na priču o Glembajevima, razračunavši se sa političkom elitom.

Đorđević je insistirala na savremenom glumačkom izrazu, temeljnom radu sa glumcima - Marijom Vicković, Radovanom Vujovićem i Brankom Cvejićem i kaže da je predstava vrlo filmična, dinamična sa naglašenim trilerskim elementima.

"U osnovi je dramatična, nesrećna ljubavna priča bazirana na nesporazumu, ali koja krije i druga značenja, prvenstveno pitanje izdaje principa ljudskosti", objasnila je rediteljka.

Đorđević je navela i da je kao reditelj stala na stranu ženskog lika koji se ne miri sa pravilima igre.

"Ostali smo u epohi. Nema ni potrebe priču modernizovati, jer period između dva rata je roditelj ovog našeg vremena, naš sistem vrednosti je tada rođen. Krleža je istakao ženu kao žrtvu porodičnog nasilja, ali i nasilja od strane ljubavnika, i ono što ona treba da shvati jeste da su laži, prevare, izdaja, licemerje, mahinacije način na koji funkcioniše svet najuspešnijih i može da bira da igra tu ulogu ili da se odrekne takvog ponašanja", kazala je Đorđević.

Cvejić je rekao da je veliki izazov igrati Krležu koga nema ni na repertoaru beogradskih pozorišta, a više ni u lektiri i dodao da je još veći izazov to što se cela ekipa poduhvatila da vaninstitucionalno napravi jednu takvu predstavu.

Vujović smatra da je reč o predstavi koja, iako rađena u privatnoj produkciji, ispunjava visoke umetničke standarde i ne podilazi ukusu publike, dok je Vicković rekla da joj je uloga u ovom komadu najinspirativnija koju je do sada radila.

Scenograf je Mia David, a kostimograf Adrijana Pajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: