Kultura

Utorak, 29.06.2010.

12:03

Zaječar ponovo dobio knjižaru

Zaječarci su konačno dobili mesto gde će moći da kupuju knjige – 28. juna je, posle više godina, u centru grada otvorena knjižara "Kaligraf", u kojoj će se prodavati knjige devet izdavačkih kuća i gde će moći da se nabave najaktuelnija i popularna izdanja.

Izvor: B92

Default images

Otvarajući knjižaru, direktor Matične biblioteke "Svetozar Marković" u Zaječaru, Saša Jelenković, književnik i dobitnik više prestižnih nagrada u ovoj oblasti, rekao je da je svaki grad bez duše ako nema pravu knjžaru i da, bez obzira na sve druge sadržaje, podseća na ljušturu bez oraha.

On je u kratkoj besedi pozvao Zaječarce da, uz pomoć knjiga, krenu na daleka putovanja.

Vlasnica knjižare, nekadašnji novinar i voditelj u Radio-televiziji Zaječar, Irena Jović-Stanojević, izrazila je uverenje da Zaječar, i pored besparice, ima svoju čitalačku publiku, a u prilog tome govori i to što je iznedrio Festival mladih pesnika Jugoslavije, Gitarijadu i druge kulturne manifestacije.

Stariji Zaječarci, koji su prisustvovali otvaranju, sećaju se da je Zaječar pre rata imao tri knjižare i dve štamparije.

Zaječar je takođe imao i knjižare kao što su "Nolit", "Savremena administracija" i druge,koje su početkom devedesetih godina ugašene, pre svega zbog ekonomske krize, a Zaječarci su bili prinućeni da po nove naslove odlaze u druge gradove ili da knjige kupuju porudžbenicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: