"Bio sam manično-depresivan dok sam pisao Milenijum"

"Ono što nas ne ubije" - dugo očekivani četvrti nastavak čuvenog serijala Stiga Lašona "Milenijum" iz pera Davida Lagerkranca stiže sutra u više svetskih zemalja, uključujući i Srbiju, a Lagerkranc je novinarima rekao da ga je pisao u manično-depresivnom stanju.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 26.08.2015.

15:38

Default images
Beta / Fredrik Sandberg/TT via AP

"Bio sam užasnut...Moglo bi se reći da sam bio bipolaran, maničnodepresivan sve vreme i mislim da je dobro što sam pisao u takvom stanju'', rekao je on danas novinarima u prostorijama švedske izdavačke kuće Norsteds uoči sutrašnje premijere koja je, sasvim sigurno, svetski književni događaj godine.

U Srbiji, "Ono što te ne ubije" je, kao i Lašonovu trilogiju, objavila Čarobna knjiga. "Nisam bio najlakša osoba za život jer sam sve vreme mislio o knjizi. Smrtno sam uplašen da neću dostići standarde Stiga Lašona koji je iznenada preminuo od srčanog udara 2004. pre nego što je prva knjiga iz serije "Muškarci koji mrze žene" i objavljena.

Lašonove knjige objavljene od 2005. do 2007. prodate su u 80 miliona primeraka i adaptirane u švedske i holivudske filmove. Lagerkranc, koji živo gestikulira dok priča i voli da koristi superlative, bio je, piše AFP, vidljivo nervozan iščekujući kako će njegova knjiga biti primljena.

"Ovo je strast mog života i sada možete da procenite da li sam uspeo ali, boga mi, pružio sam najbolje što sam imao", rekao je ovaj švedski novinar, koji je autor zvanične biografije fudbalske zvezde Zlatana Ibrahimovića.

Lagerkranc ima "specijalan talenat da opiše svet drugih", rekla je šefica Norstedsa Eva Gedin, koja je bila urednica i Lašonovih knjiga i Lagerkrancove knjige. Ona je naglasila da je "Ono što nas ne ubije" Lagerkrancova knjiga, a ne oponašanje Lašonove trilogije.

Pisanje i prevod knjige bili su obavijeni velom tajne, što je i srpskim novinarima otkrio vlasnik Čarobne knjige Borislav Pantić. Izdavači u 25 zemalja, uključujući Srbiju, dobili su samo jedan, odštampan primerak knjige za prevodioca, nikakve promocije nisu bile dozvoljene i nikakvi detalji nisu smeli da procure u javnost.

Ono što se zna jeste da će čitaoci uz dobro poznati dvojac Salander - Blumkvist upoznati i neke nove likove, biće pokrenute i neke druge teme, uključujući i matematičke, budući da je Lagerkranc autor i biografije o čuvenom matematičaru Tjuringu, a Lizbet Salander je opasni haker. Sve ostalo čitaoci će moći da pročitaju koliko sutra kada se knjiga pojavi u prodaji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: