Sutra se obeležava Svetski dan knjige za decu

Međunarodni dan knjige za decu, uveden pre skoro pola veka u cilju promocije dečje književnosti i čitanja kako bi se skrenula pažnja javnosti na potrebe najmlađih čitalaca, širom Srbije biće obeležen 2. aprila.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

11:59

Default images
Foto: Thinkstock

U svetu se obeležava od 1967. godine na dan kada je pre tačno 210 godina rođen Hans Kristijan Andersen, danski književnik, tvorac "Male Sirene", "Ružnog Pačeta" i brojnih drugih blistavih bajki bez kojih odrastanje nije moguće zamisliti.

Centralna manifestacija u Beogradu, sa koje se deci šalje poruka o magiji književnog nadahnuća i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči, biće održana u Biblioteci grada u Dečjem odeljenju "Čika Jova Zmaj" u Hilandarskoj ulici, gde će pobednicima biti uručene nagrade za najbolje radove na temu "(Ne)Čitaje moj dnevnik", rekli su Beti predstavnici Dečjeg odeljenja.

Beogradsko Dečje odeljenje osnovano je iste 1931. godine kada je otvorena i moderna gradska Biblioteka. Najstarija knjiga za decu, u fondu od više od 60.000 naslova koje poseduje, iz 1878. je godine "Dani odmora. Darak dobroj deci od čika Steve" Stevana Popovića, u izdanju Srpske knjižare Braće M. Popović u Novom Sadu.

Najstarije strano izdanje je iz 1921. "Tartaren Taraskonac" Alfonsa Dodea. U Srbiji je u cilju promovisanja dečje književnosti 1997. godine uvedena nagrada "Dositejevo pero" na osnovu konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta da najmlađi u ime vršnjaka izraze sud o onome što je za njih napisano. To je nagrada o kojoj odlučuje žiri od više stotina dece beogradskih osnovnih škola, a među dobitnicima bili su i Ljubivoje Ršumović, Gradimir Stojković, Uroš Petrović, Silvija Otašević, Igor Kolarov i Jasminka Petrović.

Vlada Švedske u cilju promocije dečje književnosti dodeljuje međunarodnu nagradu "Astrid Lindgren" u čast autorke "Pipi Duga Čarapa", vrednu pola miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: