Knjiga je poklon naše majke nama

Knjiga "Sećanje - moj život sa Če Gevarom" je poklon naše majke nama Čeovoj deci, da shvatimo da smo plod jedne velike ljubavi, rekla je 25. oktobra Aleida Gevara na Sajmu knjiga u Beogradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 26.10.2007.

11:04

Default images

Za dolazak ćerke Če Gevare vladalo je izuzento interesovanje jer su mnogi već imali u rukama memoarsko delo njene majke Aleide March, koje je objavila "Geopoetika", a to je i razlog njenog dolaska na sajam.

Izdavač Vladislav Bajac je podsetio da je Če bio u Beogradu pre skoro pola veka (1959) i da je ova knjiga "kruna" njegove nove edicije "Privatna istorija" jer je njome želeo da pokaže da su istoriju pisale i supruge važnih ličnosti iznoseći svoja sećanja.

Aleida mlađa, koja je prvo od četvoro dece koje je Aleida March izrodila sa Čeom tokom samo osam godina braka, ispričala je da ona nema prava sećanja na oca jer je bio stalno odsutan od kuće, ali je njena majka bila uvek s njima i oni su preko nje imali osećaj da je i otac tu.

"Kada sam bila veoma mlada, pitala sam je kakav je ljubavnik bio Če i ona mi nikada nije htela da priča, ali sada kada sam pročitala knjigu shvatila sam da je to bila tako velika ljubav da je ona morala da 'zatvori' ta vrata kada je poginuo da bi mogla da nastavi život, zbog nas", ispričala je Aleidita (tako je zovu - mala Aleida).

Knjiga je priča o devojci sa sela iz veoma siromašne sredine koja je shvatila da se treba boriti za bolji život.

"Kada se pojavio Če, on je postao njen idol a uskoro su bili saborci i posle se rodila ljubav", nastavila je Aleida priču i dodala da je za nju ova knjiga "istorija jedne ljubavi, ali govori i o snazi i toplini jednog naroda za čiju slobodu je Če došao da se bori i zato je to poklon za sve Kubance".

Zasuta pitanjima, Gevara je sa osmehom odgovarala i na provokativna (šta misli o Bušu), ali i na Tanjugovo pitanje kako joj se svideo film "Dnevnik motorcikliste" brazilskog režisera Valtera Sale.

"Mislim da je to najbolji film koji je snimljen o mom ocu jer se oslanja na njegove autentične dnevnike i njegovog druga i otkriva da su to bila dvojica 'običnih' mladića koji su uživali u životu, srljali u avanture tako da mu je dao onu humaniju stranu", odgovorila je ona i podsetila da je film producirao Robet Redford, bez komentara, ali dovoljno zanačajno da se shvati koliko joj to znači da je on Amerikanac.

Pokazujući koliko je skromna, ona je tek kada je bila upitana rekla da je lekar-pedijatar (Če je bio lekar) alergolog, da radi svoj posao, da je čeitiri godine lečila siromašno stanovništvo Angole.

Navela je, takođe, da se u slobodnom vremenu bavi promocijom ideja svoga oca, da putuje po svetu kao promoter kubanskog Instituta za priateljstvo među narodima, da je pisala knjige o Čavesu, o pokretu bezemljaša u Brazilu i da će jednom napisati knjigu o borbi Kubanaca da opstanu uprkos sankcijama koje su uvele SAD pre četiri decenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: