Počeo Džez i bluz festival u Kosovskoj Mitrovici

Trinaesti međunarodni džez i bluz festival "Severni grad" (North city Jazz & Blues festival) u Kosovskoj Mitrovici, otvorio je sinoć renomirani gitarista Slobodan Milivojević koji je na samom početku koncerta latino američkim ritmom doveo atmosferu do usijanja.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 20.05.2015.

21:49

Default images

Milivojević je svojim programom koji se bazirao na popularnim latino žanrovima, kakvi se neguju u Brazilu, Kubi i Argentini izveo je "Crnog dekamerona" - ljubavni ples u ritmu rumbe i habanere, kubanskog kompozitora Lea Brauvera inspirisanog afričkim pričama i legendama, kao i originalnu kompoziciju za klasičnu gitaru "Pet komada za gitaru" argentinskog kompozitora Astora Pijacole.

"Topla dobrodošlica, čast je nastupati na poznatom džez i bluz festivalu", rekao je Milivojević posle nastupa koji je ocenio da muzičkoj umetničkoj sceni u Srbiji nedostaje "podrška države i edukacija". On je dodao da nema adekvatnog prostora za umetničku muzičku scenu, "tako da je ovaj festival malo svetla u totalnom mraku".

U drugom delu programa festivala Marko (Stojanović) Louis, široj javnosti poznat kao član autorskog benda MaraQYa i klupskog sastava St. Louis Band premijerno je izveo samostalni autorski projekat "Shine on me". Sve pesme na albumu koji će se pojaviti 25. maja, pisane su na engleskom jeziku i namenjene su za domaće i strano tržište, od soul-a, R'n'B-a, pop-a, sa elemenata orijentalne kulture, od kojih kako navodi Marko "nije imogao da pobegne" i koje predstavljaju "fuziju svih zvukova i boja" njegovog života.

Početak jazz&bluz praznika najavili su ulični svirači Barka Dilo, alijas Brod ludaka, koji su u subotu i u nedelju od ranih jutarnjih časova svirali ulicama severne Kosovske Mitrovice i zvucima od francuskog kabarea i šansone, sa elementima romske muzike i pank energijom uveseljavali Mitrovčane.

Večeras će u baru "Soho" nastupiti Milan Petrović Quartet (SRB) kao i lokalni muzičari Goran Vučetić i "Bang bang bop", posle otvaranja izložbe "Trenutak i večnost" fotografija velikog formata kojima autor Aleksandra Negovanović predstavlja hronološki pregled mitrovičke muzičke scene. U naredna dva dana koliko traje festival, u Zvečanu u Domu kulture nastupiće jedan od najvećih gitarista današnjice Robben Ford (USA), kvintet iz Francuske "Panam Panic", kolumbijski basista Huan Garsija Hereros, takođe poznat po svom scenskom imenu Snow Owl i naš urbani romski bend Kal, lokalni bendovi Dark Sky i Omnibusi. U galeriji Doma kulture u Zvečanu biće otvorena izložba slika našeg poznatog slikara Dragana Nešića i promocija knjige poezije "Džabe džez" Valentine Topalović.

Organizator festivala je NVO Akcija zajedničke pomoći u saradnji sa udruženjem "Unija M" iz Kosovske Mitrovice, pokrovitelji, Kancelarija EU na Kosovu, UNDP, Telekom Srbija, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Studentski centar u Kosovskoj Mitrovici i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: