Kultura

Utorak, 11.06.2013.

12:43

Kompilacija "Pesme ispod pokrivača"

Početkom juna svetlost dana ugledala je kompilacija “Pesme ispod pokrivača”, na kojoj dvanaest domaćih bendova obrađuje pesme muzičara koji su u organizaciji Pop Depresije proteklih godina posetili Srbiju.

Izvor: Izvor: Mladen Savkoviæ, B92

Default images

Kompilaciju je krajem prošle godine najavio singl benda Autopark pod nazivom “Dva klikera”. U pitanju je do neprepoznatljivosti dovedena obrada pesme “Two Dolphins” koju u originalu izvodi čikaški sastav The Sea & Cake. Beogradska publika njih je mogla da vidi i čuje sredinom novembra 2005. godine, kada su nastupili u malom klubu Doma omladine.

Kako za B92 kaže Ognjenka Lakićević, članica Autoparka, pesmu je izabrao njen kolega iz benda Nikola Berček.

“Pesmu je izabrao on, pretpostavljam jer od ponuđenih izvođaca najviše voli The Sea and the Cake. Znam da ih je oduvek voleo i objašnjavao mi kako je to diskretno genijalan bend. Kada mi je poslao pesmu, rekla sam mu da mi je dosadna i htela sam da radimo pesmu ‘Down Like Me’ (Ken Stringfellow) ili ‘For All I Care’ (Steve Wynn). Ipak, on je bio toliko zapeo da radimo tu pesmu, 'samo tu i nijednu drugu', tako da sam popustila. Kad vidim taj sjaj u očima, znam da će biti dobro”, otkriva Lakićević.

Pesma “Dva klikera”, koja otvara kompilaciju, jedna je od svega nekoliko obrada na albumu koje su prepevane na srpski. U ovom slučaju, delfini su postali klikeri, zahvaljujući “umetničkoj slobodi”.

“Ja sam počela da prevodim pesmu i to je ispalo dosta kilavo, jer sam se držala teksta, sve sa minimalno mašte i slobode. Nismo bili zadovoljni, pa je Nikola došao sa svojim slobodnim tumačenjem i teksta i muzike, sve sa stihom ''Care, sad nema nazad'', koji me je zabavljao. Mislim, baš slobodnim. Da ne znam, nikad ne bih rekla da je obrada. Mislim da i muzički ima vrlo malo sličnosti, ‘Dva klikera’ imaju svoj život, što smatram da je važno za obradu”, zaključuje ona. Sličan proces odvijao se i tokom nastanka pesme “Supersonične sanke”. ŽeneKese odlučile su da pesmi “Flexible Flyer”, koju je sa sastavom Hüsker Dü izvodio Grant Hart, vrate svoj prvobitni oblik – oblik uspavanke.

“Dado, naš basista, jednog je dana ispričao da je negde na internetu nabasao na izjavu Granta Harta, kako mu je ‘Flexible flyer’ neprežaljena pesma, jer ju je on napisao kao uspavanku za svog sestrića. Potom su je, na nagovor producenata, tokom snimanja albuma ‘Flip Your Wig’ pretvorili u rokanje, i prema njegovim rečima napravili da zvuči kako muzika za striptiz”, otkriva vokal i gitarista benda ŽeneKese Stefan Ikonić.

“Tako smo mi odlučili da je vratimo u uspavanku. Morali smo da je prepevamo na srpski da bi se nekako srodili sa pesmom, a prepev je, kako ja na to gledam, neka kombinacija matematike i poezije, gde treba da se poštuje metrika pevanja i značenje pesme, a da se pritom propusti kroz sopstvena iskustva”, objašnjava on, dodajući da se jedino potpunim unošenjem sebe u tuđu pesmu može postići da ona zvuči pošteno “čak iako se njen konačni izgled ne uobliči baš najbolje”.

Ovaj sastav imao je čast da u Beogradu nastupi kao predgrupa Granta Harta, 2010. u Studentskom kultunom centru. Iako Ikonić tvrdi da su sasvim slučajno izabrali Hartovu pesmu za obradu, još uvek pamti taj koncert.

“Te 2010. Grant Hart je na tonskoj bio bos. Sećam se brojnih fanova koji su na svirci pevali pesme, znali sve tekstove. Hart je očigledno toliko velik da mu ni ne treba bend jer ga ima u publici. Malo sam se osećao kao uljez jer sam znao mozda pet pesama, ne više, ali to je okej”, priseća se on uz opravdanje da nije mogao da ostane do kraja jer je njegova devojka bila uveliko u trudnoći. Te večeri izgubio je i adapter za pedalu kolege iz benda, ali je dobio ploču sa Hartovim autogramom i poruku da su dobro svirali.

Ove dve pesme, uz “Stanje budućnosti” Nežnog Dalibora, jedine su obrade koje su dobile svoj život na srpskom. Verni originalima na engleskom, bar kada je tekst pesme u pitanju, ostali su bendovi Kodagain, On Tour, Lula Mae, Ilija Ludvig, The Mothership Orchestra, Ventolin, Wooden Ambulance, Ika i Stray Dogg. Ivana Smolović, pevačica bendova On Tour i Ika, za B92 navodi da je pesma “If I'm Waiting” Jasona Andersona jedna od prvih obrada koje su ona i Darko Živić odsvirali kao sastav Ika.

“I dan danas smo zaljubljeni u tu pesmu. Mislim da nikada neću zaboraviti taj nastup kada se Anderson popeo na stolicu i dirigovao ‘singalong’. Bio je beskrajno zabavan i pokazao nam je koliko i melanholija može biti pitoma i šarmantna”, priča ona.

Sa On Tour-om izbor je pao na pesmu “Follow Me” koju u originalu izvodi Steve Wynn, i ta je priča bila malo komplikovanija.

“Potraga je trajala, svako je imao svog favorita, ali Steve Wynn je zapravo održao jedan od prvih koncerata u Beogradu posle dugo vremena, i na neki način svima nam je otvorio vrata ka amerikani. Tako i ‘Follow Me’ zapravo ima posebno značenje za sve nas”, dodaje Smolović.

Kao jedan od omiljenih PD koncerata navodi nastup Richarda Bucknera, koji je, kako kaže, bio ostvarenje sna.

“Sećam se jako dobro kada sam prvi put čula ‘Devotion and Doubt’ i trenutka kad se završila poslednja pesma na albumu ‘Song of 27’, Richardov glas, pesme sa kojima se povezujete istog trenutka... Divno je što smo imali priliku da sviramo sa njim, da ga upoznamo, jer se ispostavilo da je otvoren, pun neverovatnih priča, divan čovek. Poseban koncert za mene bio je i mali intimni nastup Archera Prewitta s kraja 2005.”

Pod nazivom Ika ona je svoje prve studijske snimke objavila 2007, na prvoj PD kompilaciji “Jutro će promeniti sve”. I dalje tvrdi kako je ta kompilacija odigrala značajnu ulogu za bendove koji su se pojavili u tom trenutku.

“Prepoznali smo se kao deo nečeg važnog i potencijalno "velikog", što se u tom trenutku događalo na muzičkoj sceni. Nisam sigurna da bi Ika ikada izrasla u pravi bend da nije bilo te ploče, najiskrenije. ‘Pesme ispod pokrivača’ su ipak nešto drugo - naš mali omaž bendovima koji su nam dolazili, i zahvalnost Ivanu za svu podršku koju nam je tokom godina pružio”, zaključuje ona.

Promocija kompilacije “Pesme ispod pokrivača” (Pop Depresija – Koncertne godine) održaće se 23. juna u Kulturnom centru Rex, a osim svirke bendova pratiće je i izložba fotografija Stanislava Milojkovića i Nemanje Đorđevića. Album će se uskoro naći u prodaji, a digitalno izdanje može se besplatno preuzeti OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: