Kultura

Utorak, 05.03.2013.

16:48

14. GAF u znaku Bitlsa i Buike

Međunarodni festival posvećen gitari, 14. Gitar Art festival, održaće se u Beogradu od 12. do 17. marta, a na njemu će učestvovati 180 gitarista iz 13 zemalja.

Izvor: Tanjug

Default images

Na ovogodišnjem Gitar Artu brojnim programima biće obeleženo pola veka od izlaska prvog albuma Bitlsa "Please, Please me" 1963. godine.

Pored koncerta na otvaranju Gitar Arta 12.marta u Domu sindikata na kome će najveće hitove Bitlsa izvesti srpski bend The Bestbeat Tribute, brojni gosti iz regiona i domaći izvođači, u okviru pratećeg festivalskog programa Gitar vizual art biće otvorena izložba, održana projekcija dokumentarnih filmova, od kojih će neki biti premijerno prikazani u Sava centru i Kinoteci.

Koncert na svečanom otvaranju ovogodišnjeg Gitar Arta imaće tri muzičke celine bez pauze, najveće hitove popularne četvorke iz Liverpula u različitim aranžmanima izvodiće poznati muzičari iz Srbije i regiona: Aleksandra Kovač sa horom "Beogradski glas", Dado Topić, Neno Belan, Vlatko Stefanovski, Bisera Veletanlić, Vasil Hadžimanov, Kiki Lesendrić i drugi.

Posebnu obradu najlepših melodija Bitlsa spremaju Kornelije Bata Kovač sa svojim triom i umetnički direktor Gitar Art festivala, grčki gitarista Kostas Kociolis sa Beogradskim gudačkim orkestrom "Dušan Skovran".

Treći segment svečanog koncerta zajedno će izvesti svi učesnici i publika u velikoj dvorani Doma sindikata, a izvešće neke od najvećih numera, "himni" Bitlsa koje danas pevaju celi stadioni.

Voditelji programa biće glumica Ana Sofrenović i jedan od najvećih poznavalaca Bitlsa u Srbiji, muzičar Dejan Cukić. Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Miroslav Tasić rekao je na konferenciji za novinare da to ministarstvo smatra Gitar Art festival jednom od najznačajnih manifestacija kulture i umetnosti u Srbiji.

"Ako mogu slobodnim rečnikom da kažem, mi smo ovde privukli strane investitore, oni nam ovde donose kulturu, umetnost, dobru volju i prijateljstvo", kazao je Tasić. On je dodao da je svaki pa i 14. Gitar Art svojevrsni samit, za nekoliko dana u Beograd će stići 180 gitarista iz 13 zemalja.

"Oni će za šest festivalskih dana svirati na Gitar Artu i biti gosti Beograda, upoznati nas sa svojom umetnošću, ali i preneti u svoje sredine utiske o Beogradu, našoj zemlji i ljudima, zato su ovakve manifestacije vid kulturne diplomatije koja prethodi državnoj diplomatiji", ocenio je Tasić.

Moto ovogodišnjeg festivala “Modularnost” upućuje na to da se i dalje koristi gitara kao osnovni element s tim da se uvode i novi elementi, rekao je vršilac dužnosti direktora Jugokoncerta Boško Radojković, osnivač Gitar Art festivala.

Najveća zvezda festivala je flamenko i džez pevačica Konča Buika (Concha Buika) koja će prvi put nastupiti u Srbiji 16. marta u Sava centru.

Trenutno najtraženija zvezda vorld muzike, "kraljica flamenka" koja beleži veliki uspon u proteklih sedam godina zahvaljujući izražajnim i veoma spontanim koncertima, upečatljivom glasu i neobičnoj fuziji više žanrova, u Beograd dolazi sa koncertom koji će najvećim delom posvetiti gitari i izvornoj flamenko muzici.

Osim flamenka, tamnoputa pevačica afričkog porekla Buika na beogradskom koncertu izvešće u pratnji gitara i perkusija svoje specifične soul i džez numere. Koordinator za međunarodnu saradnju Jugokoncerta Biljana Zdravković najavila je da će na 14.Gitar Artu biti i premijernih izvođenja kompozicija specijalno pisanih za festival.

Popularni gitarista Edin Karamazov premijerno će izvesti kompozicije Dušana Bogdanovića i Lea Brauera, a Trio Balkan Strings po narudžbini Jugokoncerta kompoziciju jednog od članova ovog porodičnog tria, Nikole Starčevića.

Na zatvaranju Gitar Arta nastupiće No Borders Orchestra sa svojim šefom dirigentom Premilom Petrovićem, a solista na koncertu će biti Karamazov.

Na 14.Gitar Art festivalu nastupiće Francisko Morais Franko(Portugal), Alvaro Pieri (Urugvaj), naša Sabrina Vlaškalić, Đulio Tampalini (Italija), iz SAD Marko Topči, Goran Listeš(Hrvatska) i Goriačev Griša(Rusija).

Pored koncerata, kao i na prethodnim festivalima održaće se i takmičenje mladih gitarista za koje se do sada prijavilo 170 takmičara, a očekuje se dvesta. To je, prema rečima Radojkovića, do sada najveći broj učesnika.

U šest kategorija za vredne nagrade, gitare ručne izrade, takmičiće se mladi gitaristi od 11 do 30 godina starosti.

Od prošle godine Gitar Art se održava u sklopu sezone Jugokoncerta i na taj način je uprkos ekonomskoj krizi u svetu i kod nas zadržao istu programsku strukturu - predstavljanje vrhunskih klasičnih gitarista i premijerno predstavljanje umetnika iz sveta popularne gitare i muzike.

Ovaj festival premijerno je publici u Srbiji predstavio slavni Rozenberg trio, gitaristu i lautistu Edina Karamazova, grčkog gitaristu i pedagoga Kostu Kociolisa koji su potom redovno dolazili na beogradski praznik gitare po kome smo postali čuveni u svetu. Festival od početka podržavaju brojne ambasade u Beogradu, Ministarstvo kulture i Sekretarijat za kulturu grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: