Kultura

Petak, 04.02.2011.

18:20

Žene koje su menjale (muzički) svet

Izložba posvećena ženama koje su prodrmale rokenrol scenu biće otvorena 13. maja u čuvenom muzeju „The Rock and Roll Hall of Fame“ u Klivlendu.

Izvor: B92

Default images

Ručno pisani tekstovi pesama, gitare, kožne jakne i haljina od mesa deo su postavke nazvane „Women Who Rock: Vision, Passion, Power“. Ova interaktivna izložba osvetliće neke od najznačajnijih trenutaka u rokenrol istoriji, koji ne bi izgledali isto bez ženskog pečata.

Izložba, koja će obuhvatiti čak dva sprata, predstaviće šezdeset umetnica, od Billie Holiday do Lady Gage. Brojni eksponati koji su obeležili muzički svet podeljeni su u osam celina koje hronološki ređaju događaje iz muzike istorije.

Svoje mesto na izložbi našla je i gitara iz 1958. godine na kojoj je svirala Wanda Jackson. Izložena je i bela haljina u kojoj je Grace Slick kao deo benda „Jefferson Airplane“ nastupila na festivalu „Woodstock“, kao i crvena kožna jakna koju je Chrissie Hynde nosila na omotu prvog albuma sastava „Pretenders“.

Tekst pesme „Erotica“ koji je ispisala lično Madonna, kao i čuveni kostimi koje je Jean Paul Gaultier dizajnirao za njenu turneju „Blonde Ambition“ biće izloženi pored ostalih eksponata.

Jedan od najnovijih eksponata koji će biti izložen je haljina od mesa koju je Lady Gaga nosila na prošlogodišnjoj dodeli MTV nagrada.

Izložba „Women Who Rock: Vision, Passion, Power“ biće otvorena do 26. februara 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: