Kultura

Utorak, 08.02.2011.

13:54

Manojlović podneo ostavku u FCS

Glumac Predrag Miki Manojlović 8. februara je podneo ostavku na mesto predsednika Upravnog odbora Filmskog centra Srbije.

Izvor: Izvor: B92, Tanjug

Default images

Predrag Miki Manojlović je imenovan na sednici Vlade Srbije za predsednika Upravnog odbora Filmskog centra Srbije u februaru 2009. godine.

Na istoj sednici su imenovani i ostali članovi Upravnog odbora, među kojima su producent Filip Đorić, glumac Velimir Bata Živojinović, filmski kritičar Borislav Anđelić, rediteljka Ana Maria Rosi i filmski kritičar Dubravka Lakić. Tada su, dužnosti razrešeni dotadašnji članovi Upravnog odbora Emir Kusturica, Marina Đurašković, Jovan Popović, Ljiljana Todorović i Vuk Pavlović.

U svojoj pisanoj ostavci Manojlović predsedniku Vlade republilke Srbije Mirku Cvetkoviću i Ministru Kulture Nebojši Bradiću piše:

"Do kraja uveren da su se dvogodišnji napori koji sam uložio u unapređenje postojanja Filmskog Centra Srbije i doprinos stvaranju zdrave osnove srpske kinematografije u praksi više puta dokazali nepotrebnim, podnosim ostavku na dužnost predsednika Upravnog odbora koju ste mi poverili."

U proteklih nekoliko meseci Manojlović je i otvoreno izražavao nezadovoljstvo zbog sporosti promena i neusvajanja sistemskog Zakona o srpskoj kinematografji, pa za mnoge poznavaoce filma u Srbiji ova njegova odluka nije neočekivana.

Ipak, u prvoj izjavi nakon saznanja o Manojlovićevoj ostavci vršilac dužnosti direktora FCS Miroljub Vučković je rekao da je zatečen Manojlovićevom ostavkom i da žali zbog toga.

"Manojlović je doneo veliku energiju, kreativan potencijal i zajedno sa članovima UO FCS uložio energiju u redifinisanje stanja stvari u oblasti kinematografije u Srbiji", naglasio je Vučković.

"U vreme aktivnosti, odnosno predsednikovanja Mikija Manojlovića, FCS je doneo novi statut. Taj dokument je nedavno usaglašen sa Zakonom o kulturi", rekao je on i istakao da je u istom periodu UO FCS doneo dva pravilnika o postupku sprovođenja konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti filmskog stvaralaštva i to tokom saamo dve godine.

"Ove činjenice potvrđuju motiv, a isto tako i potrebu da se bitne promene uvedu i sprovedu u oblasti kinematografije u Srbije", dodao je on.

Vučković je podsetio da je "Manojlović bio član komisije za izradu Zakona o kinematografiji, koji na žalost nije usvojen i čije usvajanje je i dalje neizvesno".

"Usvajanjem Zakona o kinematografiji bile bi definisane delatnosti, domeni odgovornosti i takodje finansiranje u oblasti kinematografije, kao i položaj i uloga FCS", precizirao je on.

Prema njegovim rečima, "Miki Manojlović je ukazivao na nezadovoljstvo procesom usvajanja, odnosno neusvajanja Zakona o kinematografiji".

Povodom Manjlovićeve ostavke oglasilo se i Ministarstvo kulture Srbije, koje je izrazilo žaljenje zbog tog događaja.

„Miki Manojlović je, kao predsednik UO Filmskog centra Srbije dao veliki doprinos izradi Nacrta zakona o kinematografiji, koji je veoma važan za uspostavljanje kulturne politike u oblasti filma, za šta se Ministarstvo kulture zalaže", navodi se u saopštenju.

Iz tog ministarstva je, takođe, saopšteno da će Vlada Srbije u narednom periodu imenovati novog predstavnika Upravnog odgovra FCS vodeći računa da se na tom mestu, „važnom za uspostavljanje održive kulturne politike u oblasti filma, nađe kulturni menadžer s dobrim uvidom“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: