Umro glumac koji je ostavio neizbrisiv trag u "Igri prestola"

Glumac Roj Dotris, koji je igrao u brojnim serijam i filmovima, uključujući "Igru prestola" (Game of Thrones) i "Amadeu", umro je u svom domu u Londonu u ponedeljak. Imao je 94 godine.

Huffington Post
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Prema saopštenju porodice, glumac je "umro mirno", okružen voljenim ljudima.

Dotris je imao uzbudljiv život. U Drugom svetskom ratu služio je u Kraljevskom vazduhoplovstvu i preživeo logor ratnih zarobljenika u Nemačkoj. Kasnije je radio na radiju, u pozorištu, televiziji i filmu, usput osvojivši nagrade za najboljeg glumca Toni i BAFTA.

Među mnogim istaknutim ulogama, imao je Leopolda Mocarta u hit filmu "Amadeus" nagrađenom Oskarom, i alhemičara Hejlina u drugoj sezoni "Igre prestola".

On je u početku trebalo da igra velikog meštra Pajsela, ali je morao da se povuče iz zdravstvenih razloga, pa je uloga pripala Džulijanu Gloveru.

Iako je na kraju dobio samo manju ulogu u HBO seriji, ranije je radio naraciju za audio-knjigu "Pesme leda i vatre" Džordža R. R. Martina, po kojoj je rađena popularna serija.

Dotris inače drži svetski rekord po najvećem broju likova kojima je jedan čovek pozajmio glas u audio-knjizi. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, ovaj glumac u Martinovom delu govorio je u ime 224 lika.

Prati B92 na Viberu

Film/TV

Svetska premijera srpskog dokumentarca održana u Amsterdamu

Dokumentarni film Dejana Petrovića "Isti" imao je sinoć svetsku premijeru u okviru takmičarskog programa najznačajnijeg i najvećeg festivala dokumentarnog filma na svetu u Amsterdamu (IDFA 2017). Autor je veoma zadovoljan reakcijom publike i utiscima koje su pojedini gledaoci podelili s njim nakon projekcije filma.

Film/TV nedelja 19.11. 12:45 Komentara: 0

Miloš Miloš: Život i čudna smrt sprskog glumca u Holivudu

Pre više od pet decenija, krajem januara 1966. godine, Beogradom i njegovom čaršijom prostrujala je vest iz dalekog Holivuda da je mladi srpski glumac Miloš Milošević, u svetskoj prestonici filma poznat pod umetničkim imenom Miloš Miloš, pronađen mrtav u kući slavnog glumca Mikija Runija zajedno s njegovom suprugom.

Film/TV sreda 15.11. 17:52 Komentara: 16
strana 1 od 1470 idi na stranu