Ovogodišnji Fest u znaku angažovanih filmova

Fest, koji se održava od 26. februara do 6. marta, donosi filmove koji će obeležiti seoznu, ali i one koji odgovaraju na vreme u kome živimo, predstavljajući spoj ostvarenja za istančane ljubitelje filma i onih koji privlače pažnju najšire javnosti.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 14.02.2016.

11:49

Ovogodišnji Fest u znaku angažovanih filmova
Tanjug / Rade Preliæ

Umetnički direktor 44. Festa Jugoslav Pantelić u intervjuu Tanjugu kaže da je festival spoj onih filmova koji su “interesantni određenoj grupi posetilaca, koji bi sebe nazvali istančanim ljubiteljima filma, i onih ostvarenja o kojima se priča zato što imaju nominacije za najprestižniju nagradu Oskar.

"Jedino što mora da bude zajednička karakteristika svih tih filmova jeste da budu dobri filmovi", naglasio je Pantelić.

U centru pažnje većine filmova glavnog takmičarskog programa, prema njegovim rečima, jeste pojedinac koji do određenog trenutka sebe doživljava kao nebitnog, koji ne može da promeni stvari i živi po inerciji, pokušavajući da učini svoj život podnošljivijim, boljim.

"Međutim, u jednom ternutku, bilo evolutivnom ili revolucinarnom promenom u svom životu, taj pojedinac preuzima stvari u svoje ruke i ulogu epizodiste menja za onu glavnu. Mislim da to jeste dominantna tema filmova glavnog takmičarskog programa, ali i dobrog dela filmova u ostalim selekcijama", naglasio je Pantelić.

On je pomenuo da i filmovi u takmičarskom programu "Srpski film", koji ove godine podrazumeva i manjinske srpske koprodukcije, među kojima domiraju "Zvizdan" Dalibora Matanića i "S one strane" Zrinka Ogreste, kao i rediteljski debi Mirjane Karanović "Dobra žena", takođe na drastičan način dotiču pomenutu temu.

Panetlić je primetio da 44. Fest ima veliki broj angažovanih filmova, koji se bave aktuelnim temama - ekonomskom i migrantskom krizom, poput ostvarenja "99 Domova" Ramina Bahranija koji dolaze u goste, "Dipan" Žaka Odijara ili "Otadžbina" Olega Novkovića.

"Koncept Festa, pored ponude onoga što će obeležiti ovu sezonu, što privlači pažnju javnosti širom zemaljske kugle, biće u znaku angažovanih filmova koji su odgovor na vreme u kome živimo", ocenio je umetnički direktor.

On je istakao i aktuelnost Festa, te će tako publika iz Srbije, regiona i drugih delova sveta, koja uveliko kupuje ulaznice za projekcije, imati priliku da pogleda filmove "Imati 17 godina" Andrea Tešinea i "Vesti sa Marsa" Dominika Mola odmah nakon 66. Brlinala, dok sa Sandens festivala stiže ostvarenje "Vrele noći Belgije" Feliksa van Groeningena.

"Mnogo je takvih primera i radujem se što i ove godine predstavljamo veliki broj onih filmova koji će tek za godinu dana biti ocenjivani od strane kritike kao oni koji su obeležili prethodnu sezonu", istakao je Pantelić, podsetivši da je prošlogodišnji pobendik Festa - film "Vuk" Nadži Abu Novara sada u trci za nagradu Oskar.

Pantelić je preporučio publici i specijalnu projekciju rediteljske verzije filma "54" koja sadrži neke detalje cenzurisane devedesetih godina, kao i filmove koji nemaju distributere u Srbiji.

Ove godine na Festu je rekordan broj rediteljki i više od 20 rediteljskih debija, a Pantelić priznanje da prilikom izbora filmova za ovogodišnju selekciju nije gledao ko potpisuje režiji i da mu je drago zbog velikog broja žena reditelja i debitanata.

"Postoji trend da su debitanti mnogo ozbijnije shvaćeni kada je koncepiranje festivala u pitanju nego ranijih godina. Nama festival otvara celovečernji debi Nikole Ljuce. Pored toga što se radi o vrlo bitnom filmu za domaću kinematografiju, a vreme će pokazati da je tako, izuzetno mi je drago što je u pitanju debitant. Mislim da su njegovi kratki filmovi najavili da imamo posla sa nekim ko će praviti filmove koje će kolege iz regiona i šire, rado viđati u svom programu", rekao je Pantelić.

On se osvrnuo i na "Plazma Festić", program namenjen mladima, čiji je cilj da im poruči da je Fest i "njihova šoljica čaja".

Pantelić je rekao da je interesovanje publike veliko za sve filmove i projekcije, a po broju prodatih ulaznica za sada prednjače "Mladost" Paola Sorentina, "Ave, Cezare" braće Koen, "Kerol" Toda Hejnsa i već pomeniti "Vlažnost" Nikole Ljuce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: