20. godina FAF-a: Hrabro i bez kompromisa

Ostavljajući burne tinejdžerske dane za sobom, jubilarni 20. Festival autorskog filma, koji se ove godine održava od 26. novembra do 3. decembra na u nekoliko beogradskih dvorana, hrabro ulazi u treću deceniju postojanja uz pregršt izvanrednih ostvarenja.

Kultura

Izvor: Piše: Mladen Savkoviæ

Četvrtak, 13.11.2014.

18:48

Default images

Nije bilo lako sredinom devedesetih, dok je Srbija bila pod sankcijama, nabavljati legalnim putem kopije inostranih filmova i omogućiti domaćoj publici da pogleda, sada već kultna ostvarenja sedme umetnosti, na velikom platnu, u omiljenom, bioskopskom mraku.

„Sećam se da smo baš te prve godine uspeli da nabavimo, i to preko Makedonije, kopiju filma ’Zbogom moja konkubino’. I to mi se čini da smo je dobili preko jednog hrvatskog distributera kojem smo mi u zamenu obezbedili kopiju filma ’Bili smo ponosni ratnici’. Želeli smo da u jednoj tako teškoj situaciji, u kojoj je preovladavala turbo kultura, pokrenemo jedan takav program koji je, evo, uspeo na juriš da osvoji publiku“, priseća se danas Vojislav Vučinić, jedan od osnivača i prvi direktor Festivala autorskog filma koji ove godine proslavlja svoj 20. rođendan.

Jubilarno, dvadeseto po redu izdanje FAF-a beogradskoj publici doneće od 26. novembra do 3. decembra 21 novo filmsko ostvarenje. Među odabranim filmovima su nagrađivani radovi kako već poznatih autora, tako i debitanata, koji su na najbolji način isprovocirali članove žirija, kritiku i publiku u Kanu, Veneciji, Berlinu...
„U glavnom programu ove godine imamo tri filma koja su pobedila na tri najveća svetska festivala, od čega su čak dve domaće premijere. Pored glavnog programa, ove godine imamo osam pratećih programa, a filmovi će se prikazivati u jednoj sali više i jedan dan duže nego ranijih godina“, kazao je na konferenciji za novinare reditelj Srdan Golubović, predsednik Saveta FAF-a, koji je posebno istakao prateći program „Bande a part – radikalni autorski film“ čiji je selektor Vladimir Perišić. „Želja nam je bila da se, baš povodom dvadesetog izdanja, festival vrati izvornim vrednostima i da napravimo program koji će prikazivati radikalne autorske filmove koji se bave istraživanjem autorskog jezika, koji se sociološkim i ideološkim temama bave uz pomoć eksperimentalnog, novog, svežeg filmskog jezika.“

Filmsku reprezentaciju glavnog programa FAF-a predvodi kanski dobitnik Zlatne palme, film „Zimski san“ turskog reditelja Nurija Bilgea Džejlana, berlinskim Zlatnim medvedom nagrađen kineski film „Crni ugalj, tanak led“ Diaoa Jinana , kao i film „Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju“ Roja Andersona koji je u Veneciji nagrađen Zlatnim lavom.

Ali tu su i ostali filmovi koji su se istakli na pomenutim festivalima, kao što je dugoočekivani „Zbogom jeziku 3D“ Žan-Lika Godara koji je osvojio žiri u Kanu, na festivalu gde je i filozofski „Levijatan“ Andreja Zvajginceva nagrađen za scenario. Godar je svoju ovogodišnju Zlatnu palmu podelio sa kanadskim čudom od deteta, dvadesetpetogodišnjim rediteljem Gzavijeom Dolanom, čiji će nagrađivan, vešto snimljen i kotroverzan film „Mamica“ biti prikazan na FAF-u.

Festival autorskog filma ove godine imaće prvi put i goste iz Indije, jer će dramu „Sud“, koja je u Veneciji nagrađena Lavom budućnosti kao najbolji debitantski film, predstaviti reditelj Čaitanije Tamhanea lično, kao i glavni glumac Vivek Gomber. Gost FAF-a biće i Kater Hodjern čiji je prvi dugometražni igrani film „Ribari bez mreže“ nagrađen na Sandens festivalu.

Organizatori festivala najavili su da će u narednim danima biti poznata imena još nekoliko gostiju festivala, uključujući i onog kom pripadne čast da otvori 20. FAF. Za sada su potvrđeni dolasci Zvonimira Jurića, dobitnika gran prija „Aleksandar Saša Petrović” sa rediteljem Goranom Devićem za film „Crnci“ 2009. godine, koji ove godine dolazi na festival festival predstavljajući svoj novi film „Kosac“. Prestonicu će posetiti i reditelj Samjuel Tei, koji čini deo autorskog trojca debitantskog filma „Party girl“ nagrađenog Zlatnom kamerom u Kanu. Takmičarsku selekciju ovogodišnjeg festivala čini 12 filmova koji se nadmeću za priznanje „Aleksandar Saša Petrović“, koju dodeljuje međunarodni žiri festivala. Reč je o ostvarenjima koja će na FAF-u imati srpsku premijeru, a u pitanju su mahom debitantski ili pak drugi filmovi mladih autora koji hrabrim filmskim jezikom ispituju savremene probleme. Članovi žirija jubilarnog izdanja su nagrađivana nemačka glumica i scenaristkinja Ana Stov Brugeman, potom filmski, tv i pozorišni reditelj i dramski pisac Goran Marković, kao i selektor programa Forum na Berlinalu Kristof Terehte.

Organizatori su istakli i povezanost FAF-a sa ostalim umetničkim granama, pa tako plakat za ovogodišnje izdanje festivala potpisuje umetnica Simonida Rajčević koja je inspiraciju pronašla upravo u Aleksandra Saše Petrovića „Tri“.

Umetnički direktor festivala Srđan Vučinić predstavio je prateći program 20 FAF-a, koji će proteći u znaku odavanja počasti brojnim ličnostima koje su obeležile kinematografiju na ovim prostorima.

„Priredićemo omaž Branku Vučićeviću koji je obeležio kulturu u Srbiji, ne samo kao scenarista, već i kao kritičar, esejista, prevodilac između ostalog i ’Lolite’, dizajner knjige ’Mixed Media’... Organizujemo i retrospektivu izabranih filmova Puriše Đorđevića, koji će ove godine dobiti nagradu za životno delo kao najstariji živi filmski stvaralac u Srbiji“, kazao je Vučić. Publici će kroz program „Snoliki film“ biti predstavljeni život i delo Marka Babca, Aki Kaurismaki takođe dobija svoj retrospektivni kutak na FAF-u, kao i nemački producent Karl Baumgartner koji je u kriznim godinama za region podržao ostvarenja kao što su „Podzemlje“, „Crna mačka, beli mačor“... Osim pomenutog „Bande a parte“ programa, tu su i „Off Hollywood“ i „Vreme muzičkih biografija“, čime je zaokružen bogat pragteći program 20. FAF-a.

Posebna novina koja će obeležiti 20. ali i naredna izdanja festivala jeste edukativni program namenjen studentima i mladim filmskim profesionalcima Jugoistočne Evrope pod nazivom „Balkan Film Connection“, kazao je reditelj Stefan Arsenijević, kopredsednik Saveta festivala.

Ovaj program, kako je rekao Arsenijević, okupiće trideset konkursom prethodno mladih filmskih stvaralaca na pet dana u Beogradu pod tematskim okvirom „Suočavanje sa novim svetom“, ispitujući nove tendencije i teme u snimanju filmova.

„Osim ovog edukativnog programa koji organizuje FAF, ove godine ugostićemo i program ’Nipkow’. Reč je o evropskom edukativnom programu sa bazom u Berlinu koji se svake godine odvija u okviru nekog drugog festivala, a mi smo imali tu čast da ove godine to bude baš Festival autorskog filma“, naveo je Arsenijević. U pitanju je trodnevni seminar čiji će poslednji dan biti otvoren za sve zainteresovane posetioce FAF-a.

Sve informacije o bogatom programu festivala nalaze se na zvaničnom sajtu festivala, a o dešavanjima na FAF-u možete se informisati i putem zvaničnih fesjbuk i tviter profila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: