Kultura

Sreda, 05.03.2014.

09:39

Fest: Komedija i bajke u glavnom programu

U glavnom programu 42. Festa večeras će u Sava centru biti prikazan "Grand Budapest hotel", čija je projekcija rasprodata, ali već od sutra ovaj film Vesa Andersona stiže u bioskope, u distribuciji "Megakoma".

Izvor: Tanjug

Default images

Ova komedija u raskošnoj scenografiji rekonstruiše avanture Gustava H. (igra ga Rejf Fajns), legendarnog konsijerža čuvenog evropskog hotela između dva rata i potrčka Mustafe (Toni Revolori), dečaka koji postaje njegov najverniji prijatelj.

Film prikazuje krađu i povratak neprocenjivo vredne renesansne slike, kao i bitku za ogromno porodično bogatstvo u vreme dramatičnih promena u Evropi.

Radnja se najvećim delom odvija u 1932. godini, ali kako ističe reditelj, "to je izmišljena zemlja sa izmišljenim ratom, koji je zapravo spoj dva svetska rata".

U velikoj glumačkoj ekipi su i Tilda Svinton, F. Mari Ejbraham, Edvard Norton, Bil Marej, Oven Vilson, Sirša Ronan, Džef Goldblum, Džud Lo, Vilijam Defo, Harvi Kajtel.... U glavnom programu večeras je na repertoaru u Sava centru i "Lepotica i zver" francuskog reditelja Kristofa Gansa, koji će biti gost 42. Festa.

Autor popularnog filma "Pakt sa vukovima" svoje najnovije ostvarenje premijerno je prikazao prošlog meseca na festivalu u Berlinu.

"Lepotica i zver" je adaptacija poznate bajke, ali na netipičan, Gansu svojstven način, pritom spektakl sa budžetom od 33 miliona evra. Uloge igraju Vensan Kasel, Eduardo Norijega i Lea Sejdu.

Inače, tu mladu glumicu publika Festa videće i u potpuno drugačijoj ulozi u filmu "Plavo je najtoplija boja", na zatvaranju beogradskog festivala 9. marta.

U takmičarskom programu Festa "Evropa van Evrope" u Dvorani kulturnog centra večeras je na programu gruzijski film "U cvatu". To je priča o prijateljstvu dve devojčice, njihovom odrastanju, odnosu sa okolinom i životu u Gruziji nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Nana Ekvtimišvili završila je dramaturgiju, a Simon Gros režiju i zajedno su režirali ovaj film, koji je pokupio brojna priznanja - nagradu Foruma na Berlinalu, Srce Sarajeva i nagradu za najbolju glumicu u Sarajevu, Fipresci nagradu na festivalu u Hongkongu i nagradu publike u Milanu.

Raznovrsni programi Festa nastavljaju se i u Domu sindikata, Domu omladine i bioskopu "Fontana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

19 h

Podeli: