Kultura

Četvrtak, 26.12.2013.

09:15

Holivud u 2014. donosi nove biblijske spektakle

Superheroji napravite mesta - Noje i Bogorodica stupaju na scenu u holivudskim filmovima.

Izvor: Tanjug

Default images

Holivud za 2014. priprema seriju biblijskih spektakla od kojih će prvi biti "Marija Isusova majka" u kome će glavnu ulogu igrati 16-godišnja izraelska glumica Odeja Raš.

"To je deo Marijinog, Josipovog i Isusovog života koji nikada ranije nije prikazan na velikom platnu", ističe se u reklami za ovo ostvarenje, uz obećanje gledaocima da će moći da vide "versku akcionu dramu".

Holivudski studiji, koji su proteklih nekoliko godina snimali uglavnom filmove o superherojima, vampirima i zombijima, izgleda da su doživeli svojevrsno "prosvetljenje".

U martu u bioskope stiže "Noje", bibijska ekstravaganca za koju je potrošeno 150 miliona dolara u specijalnim efektima i u kojoj Rasel Krou gradi barku kako bi spasao svet od potopa.

U filmu glume još Ema Votson, zvezda "Hari Poter" sage, i slavni Entoni Hopkins. Uslediće potom "Egzodus" Ridlija Skota, u kome Kristijan Bejl, u ulozi Mojsija, razdvaja Crveno more. Scene drevnog Egipta rekonstruisane su na jugu Španije, a Bejlova partnerka u filmu je Sigurni Viver u ulozi faraonove supruge. U 2014. nas očekuje još jedan film o Mojsijevom životu - "Bogovi i kraljevi". Film je prvobitno trebalo da režira Stiven Spilberg, ali je potom zamenjen Angom Lijem, koji je ove godine osvojio Oskara sa "Pijevim životom".

Film "Sin Božji", sa portugalskim glumcem Diogom Morgadom u naslovnoj roli, prati život Isusa Hrista, Vil Smit planira da snimi film o Kainu i Avelju, dok Bred Pit razmišlja o ulozi Pontija Pilata u odvojenom projektu.

Holivud, takođe, najavljuje i film "Vaskrsenje", svojevrsni triler u kome rimski vojnik istražuje Isusovu smrt.

Fil Kuk, reditelj i medijski konsultant, objašnjava da je Holivudsko prosvetljenje podstaknuto više finansijskim nego duhovnim motivima.

"Godinama je Holivud pokušavao da dopre do pojedinih interesnih grupa, bilo da je reč o feministkinjama ili ekolozima. Konačno je shvatio da u Americi žive milioni hrišćana", naveo je on, dodajući da holivudski studiji "veruju" da će filmovi u kojima verski junaci spašavaju svet doneti velike zarade na blagajnama.

Uostalom, Biblija je još najprodavanija knjiga na svetu. Biblijski spektakli su bili veoma popularni pre 50 godina kada su snimljeni "Ben Hur" i "10 Božjih zapovesti". Od tada su biblijske priče retko ekranizovane, s izuzetkom "Poslednjeg Isusovog iskušenja" Martina Skorsezea iz 1988. koji je zbog scena seksa bio bojkotovan od strane katoličkih vernika. Godine 2004, "Stradanje Isusovo" Mela Gibsona zabeležio je veliki komercijalni uspeh. Holivudska studija, poput Vorner Brosa, Sonija i Foksa, počela su da se okreću religioznoj publici. Kreirali su "verske" odseke i angažovali poznavaoce Biblije, zadužene da proveravaju scenarija.

Sveštenici istaknutih verskih zajednica pozivani su na specijalne projekcije nekoliko meseci pre premijere filma. Postoji, ipak, jedna nepoznanica, a to je kako će šira publika reagovati na ova ostvarenja koja su snimljena u novom, modernijem duhu.

Film Darena Aronofskog već izaziva kontroverzu, jer je Noje predstavljen kao rani protivnik klimatskih promena, kao "prvi ekolog", a potop kao posledica ljudskog nemara prema prirodi.

Bilo kako bilo, biblijski spektakli za Holivud imaju određenu prednost u odnosu na ostvarenja zasnovana na avanturama superheroja ili najnovijim književnim senzacijama, poput romana "50 nijansi - Siva", za koje studija moraju da plate milionske svote na ime autorskih prava. Za razliku od njih, biblijske priče se mogu koristiti za džabe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: