Slobodna zona: Pročitajte najbolju recenziju

Filmski festival Slobodna zona u saradnji sa medijskom kućom MTV 16. decebra dodelio je Nagradu za publiku za najbolju recenziju filma sa ovogodišnjeg festivala.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2013.

13:48

Default images

Prvu nagradu - ručni sat marke Fossil jednoglasnom odlukom žirija dodeljuje se Dušanu Mihajiloviću za tekst inspirisan filmom „Lokalni heroji“ Heninga Bekhausa. Žiri je takođe doneo odluku da nagradi i Ivu Pavlović za osvrt na film Sofi Fajns „Perveznjakov vodič kroz ideologiju“ u vidu kompleta ulaznica za naredni deseti festival Slobodna zona.

Pobednike konkursa izabrao je tročlani žiri: Boban Jeftić (dramaturg, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda, predsednik žirija), Srđan Mitrović (filmski montažer i on-air producer medijske kuće MTV) i Gavrilo Petrović (prošlogodišnji dobitnik Nagrade za publiku).
Publika na devetoj Slobodnoj zoni
U saopštenju žirija se navodi:

„Ako je kinematografija u Srbiji jedva održiva kulturna delatnost, šta tek reći za filmsku kritiku? Pre par decenija, kada je ova forma preko noći postala osuđena na neisplativost, paradoksalno je cvetala, što zalaganjem entuzijasta i veterana, što zainteresovanošću relativno široke publike. Danas, u Srbiji, filmska kritika tinja, na ponekom veb-portalu, nedeljniku i novini, a to ne može da nadomesti vredna ali naširoka rasprava na društvenoj mreži, niti posebno jezgrovit 'tvit'. U tom kontekstu još više ima smisla dati priliku svakom da se osvrne na neki film prikazan u okviru festivala Slobodna zona. Tekst koji je žiri jednoglasno prepoznao kao najbolji ujedno je onaj koji najveštije barata ovom zapostavljenom formom. Za njim smo istakli još jedan dobar primer filmske kritike, dok su se ostali rangirani tekstovi istakli kvalitetima kojima se dobra kritika odlikuje: analitičnošću, polemičnošću, neposrednošću.“

Nagrađene radove možete pogledati OVDE, a mi vam prenosimo tekst Dušana Mihajilovića:

Local Heroes (2013), autor: Dušan Mihajilović

Scena iz filma Lokalni heroj
Drama „Lokalni heroji“, tridesetpetogodišnjeg nemačko-austrijskog filmskog multipraktika Heninga Bakhausa, imala je tu nesreću da na programu Slobodne zone 2013 bude zakucana u mrtvom dnevnom terminu i zato je kroz Beograd promakla prilično diskretno.

Glavni junak Bakhausove priče je Tomi, mladi, samoživi i samodestruktivni Kurt Cobain u pokušaju, zaglavljen između potpuno nefunkcionalnih odnosa sa ljudima iz svoje najbliže okoline i jedine ozbiljne životne ambicije – da pobedi na lokalnom takmičenju demo bendova i potpiše ugovor sa muzičkim izdavačem.

Tomijeva ekipa iz benda, ali i šire okruženje, su skup melanholičnih, usamljenih i nesrećnih osoba. Tu su jedna introvertna, zbunjena i prezaštićena devojčica iz bečke srednje klase, neostvareni pijanista pun kompleksa, samohrana majka koja za bubnjevima tezgari od jutra do sutra... Ceo njihov svet je savršeno opisan u retoričkom pitanju koje Tomi u retkom trenutku lucidnosti postavlja jednoj od svojih ad hoc kres-kombinacija, odnosno samom sebi – „Zašto sve mora da bude ovako sjebano?“

Najvažniji i najtraumatičniji odnos u filmu je veza između Tomija i njegove majke, posebno onaj deo odnosa koji „uspostavljaju“ nakon (!) ženine iznenadne smrti.

U pauzama pijančenja, svađa u bendu i napada kreativnosti, Tomas upoznaje majku, i to kroz paket sačuvanih poruka koje je razmenjivala sa muškarcima koje je upoznavala preko novinskih oglasa za druženje, odnosno pisama koje mu nikada nije poslala. Lokalni heroji su odlično ostvarenje koje najviše nudi na planu opisa sjebanih porodičnih odnosa u (najuslovnije rečeno) modernom zapadnom društvu, i kritike smehotresnog sveta šoubiznisa odnosno industrije zabave.

U najboljoj germanskoj tradiciji nijedan kadar filma nije suvišan ili predugačak, a zvuk – koliko god nespojiv sa fizičkim izgledom glavnih junaka – na nivou jednog dobrog filmskog ostvarenja koje se bavi gitarskom muzikom.

Iako ozbiljnijih zamerki na film nemam, veliko je pitanje koliko određeni krupni anahronizmi (npr. ko se još pored Fejsbuka upoznaje sa ljudima putem rubrike Ona traži njega? I ko u današnje vreme uopšte želi da bude r'n'r zvezda?!) mogu privuku mlađu publiku.

Ukoliko ne spadate u kategoriju „mlađe publike“ očekuje vas bujica nostalgičnih sećanja iz vremena kada je alternativna muzika zaista svima značila puno. Takođe, Lokalni heroji će vas verovatno podstaći da odmah posle izlaska iz bioskopske sale pozovete i/ili zagrlite svoje najbliže. Majku pogotovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: