Drugi susret prikazan u Vašingtonu

Dokumentarni film Željka Mirkovića "Drugi susret", koji govori o sudbini dvojice vojnika - raketaša Vojske SR Jugoslavije i američkog pilota tokom sukoba 1999. godine - prikazan je sinoć u Vašingtonu, uz pozitivnu reakciju publike.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2012.

09:49

Default images

Američka premijera je održana u prostorijama nemačkog Maršal fonda u prestonici SAD, uz prisustvo autora, kao i gostiju medju kojima su bili ambasador Srbije u SAD Vladimir Petrović, direktor fonda Ivan Vejvoda, kao i zamenik pomoćnika američke državne sekretarke Filip Riker.

Film u emotivnoj, ali nepretencioznoj priči govori o sukobu SRJ sa NATO alijansom 1999. godine i sudbini dvojice vojnika, od kojih je svako bio na jednoj od tada neprijateljskih strana.



U martu te godine, pilot VJ Zoltan Dani oborio je nevidljivi F117 u kome je bio američki pilot Dejl Zelko. Dvanaest godina kasnije oni su postali prijatelji, ostavivši tešku prošlost iza sebe.

"Drugi susret" prikazuje današnje živote Danija i Zelka, u kome oni više nisu vojnici, već su život posvetili svojim mnogočlanim porodicama.
Film prikazuje emotivno putovanje dvojice ljudi, koji su bili geografski, kulturološki i društveno odvojeni, dok ih rat slučajno nije spojio.

Željko Mirkoviæ, reditelj filma Drugi susret
Njih dvojica su se prvo susrela u Srbiji, prošle godine, da bi sada Dani sa svojom porodicom bio u poseti Zelku u njegovom domu u Americi.
"Ljudi su prepoznali poruku filma, i još tokom pretpremijere u Beogradu, kao i prikazivanja za vikend u Njujorku i sada u Vašingtonu, osetio sam da film na neki način direktno komunicira sa ljudskom dušom", rekao je autor filma Mirković dopisniku Tanjuga u Vašingtonu nakon projekcije.

Ambasador Srbije Petrović obratio se prisutnima pred početak prikazivanja filma, istakavši da je period koji se prikazuje u filmu tamno poglavlje odnosa dve zemlje, ali da su Srbi i Amerikanci pokazali da su jači od onoga što se tada dogadjalo. Visoki zvaničnik Stejt departmenta Filip Riker je, takodje, govorio, ocenivši da SAD i Srbiju vežu jake veze i podsetio na 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Pravljenje filma "Drugi susret" pomoglo je Ministarstvo kulture Srbije i američka ambasada u Beogradu. Beogradska premijera je predviđena za 29. oktobar u Domu omladine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: