Kim Ki-duk osvojio "Zlatnog lava"

Kao što se i očekivalo, film „Pieta” južnokorejskog autora Kim Ki-duka osvojio je „Zlatnog lava” na 69. Filmskom festivalu u Veneciji.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 08.09.2012.

20:15

Default images

„Pieta" je veoma nasilna priča o zelenašu i misterioznoj ženi koja tvrdi da mu je majka.

Reditelj je na konferenciji za novinare izjavio da su mu kao inspiracija poslužile čuvena Mikelanđelova skupltura „Pieta” - predstava Bogorodice koja u krilu drži mrtvo Isusovo telo - i ekonomska kriza.

„Bio sam dvaput u Vatikanu da se divim Mikelanđelovom remek-delu. Slika Bogorodičinog naručja urezala mi se u sećanje. Za mene je to zagrljaj čovečanstva”, kazao je 51-godišnji reditelj.

„Mislim da je ovaj film posvećen celom čovečanstvu u situaciji duboke krize ekstremnog kapitalizma.

U mom filmu je troje protagonista - muškarac, žena i novac”.
Plakat za film

Kim Ki-duk je samouki filmski autor. Nakon uspešnih početaka kao scenarista, 1996. je režirao prvi film „Krokodil” i u sledećih 16 godina snimio 16 ostvarenja.

2004. osvojio je dve nagrade za režiju na dva od tri najveća festivala: „Srebrnog lava” u Veneciji za film „Provalnik” i „Srebrnog medveda” u Berlinu za film „Samarićanka”.

Vrhunac njegovog vizuelno očaravajućeg filmskog jezika ostvaren je u delu „Proleće, leto, jesen, zima... i proleće” (2003).

Drugi favorit kritičara, film „The Master” (Učitelj) Pola Tomasa Andersona osvojio je nagrade za režiju i najbolju mušku ulogu - koju su podelili Filip Simor Hofman i Hoakin Finiks.

Nagrade je preuzeo Hofman u ime odsutnih kolega koji je i sam „skinut sa leta” i pravo sa aerodroma dovezen na ceremoniju dodele.

„Hoakin je bio prava životna, neukrotiva snaga koja je nosila film, ja sam samo ‘uzjahao’ taj talas”, kazao je Hofman. „Moj posao je bio da ga ukrotim što je bilo gotovo nemoguće”.

Primajući nagradu i za najbolju režiju, glumac je rekao: „Pol je jedan od mojih najbližih prijatelja, pa tek onda saradnik. Pri tom je i jedan od najvećih filmskih autora na svetu. Mislim da je najbolji”.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Hadas Jaron, koja u izraelskom filmu „Lemale Et Ha'Chalal” (Popuni prazninu) Rone Burštajn tumači krhku ali strastvenu devojku u zajednici ortodoksnih Jevreja.

 


Austrijanac Ulrih Zajdl osvojio je specijalnu nagradu žirija za provokativni film „Paradies: Glaube” (Raj: vera) o erotskoj opsesiji usamljene žene Isusom Hristom.
 

 

Nagrada za scenario dodeljena je filmu „Après Mai” (Posle maja) francuskog autora Olivijea Asajasa, priči o mladiću i društvenim promenama u Evropi 1960-ih.

 

Italijanski film „È stato il figlio” (Rodio se sin) Danijelea Ćiprija nagrađen je za najbolju fotografiju.

U konkurenciji za glavnu nagradu nadmetalo se 18 ostvarenja, a o pobednicima je odlučivao žiri u sastavu: američki reditelj Majkl Man (predsednik), naša umetnica performansa Marina Abramović, britanska glumica Samanta Morton, francuska glumica i manekenka Letisja Kasta, reditelj iz Hong Konga Piter Ho Sun Čan, izraelski reditelj i scenarista Ari Folman, francusko-švajcarska rediteljka Ursula Majer i argentinski reditelj Pablo Trapero.

Majkl Man je kasnije dao izjavu za The Hollywood Reporter gde je objasnio pod kakvim je "pritiskom" žiri bio pri odlučivanju o nagradama.

Naime, žiri je prvobitno hteo da Andersonovom "Učitelju" dodeli "Zlatnog lava" kao i nagrade za glumu, ali pravila festivala to nisu dozvolila. Svaki film može da osvoji samo jednu nagradu. Izuzetak su glumci - jedan film može dobiti nagradu za glumu i još neku kategoriju, ali ne i 'Zlatnog lava'.

"Tako da smo odlučili da 'Pieta' dobije glavnu nagradu, a 'Učitelj' bude nagrađen za režiju i glumu, bez ikakvog hijerarhijskog principa. Trudili smo se da svakom filmu damo baš onu nagradu koju zaslužuje", kazao je Majkl Man.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: