Na Kustendorfu predstavljena akademija Nikite Mihalkova

U okviru 9. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf” predstavljeni su danas radovi studenata Akademije za film i pozorište Nikite Mihalkova.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Rade Prelić
Foto: Tanjug / Rade Prelić

Gosti festivala, mladi autori, čiji su filmovi u takmičarskom programu, imali su priliku da pogledaju i kako slavni ruski režiser Mihalkov radi sa studentima glume.

Akademiju je prošlo godine osnovao Mihalkov, koji je i njen rektor, a vodi i smer za glumu.

Prethodne tri godine radila je letnja škola kroz koju je prošlo 1.000 polaznika iz 25 zemalja.

Akademiju u trajanju od godinu dana mogu da pohađaju svi koji imaju visoko obrazovanje i polože prijemni, a na raposlaganju su im četiri smera - za glumu, zatim za režiju na čijem čelu je Vladimir Kotinenko, za kameru na čelu sa Anatolijem Mikaseiem i smer produkcije koji vodi Leonid Verešagin.

Zbog individualnog pristupa, svaki smer pohađa samo šest studenata, a interesovanje je veliko, tako da je samo za smer glume bilo 150 kandidata, a među njima i Milena Jakšić, članica Srspke drame Narodnog pozorišta u Prištini, koja je studije glume završila na Akademiji umetnosti u Prištini.

Jakšić je Tanjugu ispričala da je želela da pohađa letnju Kino školu Nikite Mihalkova, koja se odvijala svake godine po mesec dana u Moskvi i obradovala se kada je videla da su promenili format.

Kaže da je na prijemnom lično Mihalkov ragovarao sa svakim od kandidata.

Sa njim raditi je oslobađajuće i lako, zato što on glumu tretira kao igru. Sa njim je zabavno, lako i uvek se dobro provedemo, objasnila je Jakšić.

Studije, započete 15. septembra, trebalo bi da završi krajem juna ili početkom jula. Predavanja imaju svakog dana i vikendom, jednom nedeljno rade sa Mihalkovim, ali uče i od reditelja, producenata, snimatelja.

To su poslediplomske studije i svi su već profesionalci, imaju iza sebe određena iskustva i učiti sa njima zajedno i način rada u Rusiji je zaista dragoceno iskustvo. Sve može, nikome nije teško, jedni drugima pomažemo. Kako oni kažu 'drug za druga', takav sistem uspeva i zajedno stvaramo, osećamo jedni druge, istakla je mlada glumica.

Jakšić je rekla da joj već znači iskustvo koje stiče na Akademiji.

Osećam već da rastem, učim jezik, literaturu i komuniciram sa velikim ljudima i umetnicima. Dosta mi znači na ličnom putu i razvoju, istakla je ona.

Prati B92 na Viberu

Ostalo

Mario Vargas Ljosa: Izrael je postao kolonizatorska zemlja

Vargas Ljosa jednim delom može da zahvali emocionalno distanciranom ocu, kog uopšte nije bilo u prvih 10 godina njegovog života, na tome što je skupio hrabrosti da piše (nakon razvoda braka njegovih roditelja, posramljena majčina porodica lagala je dečaka da mu je otac umro). Kad se konačno pojavio sina je uglavnom kinjio, zastrašivao i unosio mu teskobu.

Ostalo ponedeljak 19.06. 21:42 Komentara: 13
strana 1 od 754 idi na stranu