Na Kustendorfu predstavljena akademija Nikite Mihalkova

U okviru 9. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf” predstavljeni su danas radovi studenata Akademije za film i pozorište Nikite Mihalkova.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Rade Prelić
Foto: Tanjug / Rade Prelić

Gosti festivala, mladi autori, čiji su filmovi u takmičarskom programu, imali su priliku da pogledaju i kako slavni ruski režiser Mihalkov radi sa studentima glume.

Akademiju je prošlo godine osnovao Mihalkov, koji je i njen rektor, a vodi i smer za glumu.

Prethodne tri godine radila je letnja škola kroz koju je prošlo 1.000 polaznika iz 25 zemalja.

Akademiju u trajanju od godinu dana mogu da pohađaju svi koji imaju visoko obrazovanje i polože prijemni, a na raposlaganju su im četiri smera - za glumu, zatim za režiju na čijem čelu je Vladimir Kotinenko, za kameru na čelu sa Anatolijem Mikaseiem i smer produkcije koji vodi Leonid Verešagin.

Zbog individualnog pristupa, svaki smer pohađa samo šest studenata, a interesovanje je veliko, tako da je samo za smer glume bilo 150 kandidata, a među njima i Milena Jakšić, članica Srspke drame Narodnog pozorišta u Prištini, koja je studije glume završila na Akademiji umetnosti u Prištini.

Jakšić je Tanjugu ispričala da je želela da pohađa letnju Kino školu Nikite Mihalkova, koja se odvijala svake godine po mesec dana u Moskvi i obradovala se kada je videla da su promenili format.

Kaže da je na prijemnom lično Mihalkov ragovarao sa svakim od kandidata.

Sa njim raditi je oslobađajuće i lako, zato što on glumu tretira kao igru. Sa njim je zabavno, lako i uvek se dobro provedemo, objasnila je Jakšić.

Studije, započete 15. septembra, trebalo bi da završi krajem juna ili početkom jula. Predavanja imaju svakog dana i vikendom, jednom nedeljno rade sa Mihalkovim, ali uče i od reditelja, producenata, snimatelja.

To su poslediplomske studije i svi su već profesionalci, imaju iza sebe određena iskustva i učiti sa njima zajedno i način rada u Rusiji je zaista dragoceno iskustvo. Sve može, nikome nije teško, jedni drugima pomažemo. Kako oni kažu 'drug za druga', takav sistem uspeva i zajedno stvaramo, osećamo jedni druge, istakla je mlada glumica.

Jakšić je rekla da joj već znači iskustvo koje stiče na Akademiji.

Osećam već da rastem, učim jezik, literaturu i komuniciram sa velikim ljudima i umetnicima. Dosta mi znači na ličnom putu i razvoju, istakla je ona.

Prati B92 na Viberu

Ostalo

"Draga Olga, tebe krize ne mogu dotaći, ti si glumčina"

Prvakinji Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, glumici Olgi Odanović danas je na Velikoj sceni nacionalnog teatra uručena nagrada "Žanka Stokić", kao ličnosti koja je "obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza".

Ostalo nedelja 23.04. 15:18 Komentara: 0

Katolička crkva u Hrvatskoj poziva na bojkot Frljića

Uvršćavanje predstave reditelja Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje" u repertoar festivala hrvatske drame Marulićevi dani u Splitu, izazvalo je niz kritika konzervativnih stranaka i pojedinaca, ali i pozive na protest, a nezadovoljstvo je izrazila i Katolička crkva u Hrvatskoj.

Ostalo nedelja 23.04. 10:19 Komentara: 0

Vukosavljević: Imamo manjak kulturnog samopoštovanja

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević ocenio je u autorskom tekstu u "Politici" da je potrebno definisati kulturno jezgro srpskog naroda i označiti srpski kulturni prostor, što je, kako kaže, zadatak Strategije razvoja kulture koju je ovo ministarstvo pripremilo za javnu raspravu.

Ostalo nedelja 23.04. 09:50 Komentara: 3

Tragična priča o nemogućnosti prelaska iz klase u klasu

Za mene je to jedna tragična priča o nemogućnosti prelaska iz klase u klasu, kazala je Tanjugu naša cenjena dramska spisateljica Biljana Srbljanović, koja je sinoć tumačila publici izložbu "Razlike malih taština" Grejsona Perija, u novosadskom Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Ostalo subota 22.04. 08:55 Komentara: 6

Otišao je čika Raša, sjajan čovek i čarobnjak reči

Otišao je sjajan čovek, čarobnjak reči, prijatelj vedrog duha...saglasili su se Ilija Cerović, Prvoslav Plavšić, Petar Živadinović i Vitomir Teofilović na komemoraciji povodom smrti književnika i televizijskog znalca Radivoja Raše Popova održanoj danas u Galeriji RTS-a.

Ostalo petak 21.04. 19:05 Komentara: 3
strana 1 od 736 idi na stranu