Izložba "Ivan Bekjarev, 50 godina glume"

Izložba pod nazivom "Ivan Bekjarev, 50 godina glume" otvorena je večeras u galeriji Progres povodom pola veka umetničkog rada popularnog glumca, ali i profesora i reditelja Bekjareva.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

21:15

Default images
YouTube Printscreen

Njegova koleginica i prijateljica Svetlana Bojković bila je sprečena da lično proglasi izložbu otvorenom, kako je najavljeno, pa je poslala poruku koju je pročitala još jedna koleginica i prijateljica Bekjareva Rada Đuričin.

Bojkovićeva je podsetila da su Ivan i ona u isto vreme, 1968. godine, postali članovi Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde ih je angažovao čuveni reditelj Bojan Stupica i da su zatim igrali zajedno u mnogim predstavama i serijama.

"Puno smo gostovali, zajedno putovali i mnogo se smejali. Ivan me je fascinirao recitovanjem poezije. Pored svega, danas je odličan profesor koji iskreno brine o svojim studentima", napisala je ona.

Autori izložbe su Jovana Radovanović i Veljko Smajević. Postavka obuhvata fotografije, slike, pozorišne programe, plakate, naslovnice, kao i nagrade, priznanja, diplome, a i novu portret-bistu, rad mladog vajara Siniše Noveskog iz Makedonije, odakle su roditelji Bekjareva.

Glumac je zahvalio njemu i drugim mnogobrojnim prijateljima, rekavši da su ga oni i nagovorili da pravi izložbu. Zatim je predstavio neke od njih, na šaljiv i neformalan način, osvrnuo se na svoje različite angažmane na sceni i van nje, na primer u ženskom fudbalskom klubu "Crvena zvezda" i pretvorio otvaranje izložbe u mali šou program.

Bekjarev je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U dugoj i plodnoj karijeri ogledao se sa podjednakim uspehom u svim žanrovima i medijima, odigrao više od 120 uloga u pozorištu, snimio više od 40 filmova u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu, kao i veliki broj TV serija, bio radio i TV voditelj i autor.

Najčešće je igrao u JDP-u, gde je 33 godine bio član i dugogodišnji prvak. Kao gost igrao je glavne uloge i u ostalim beogradskim teatrima, a takođe u više pozorišta u Srbiji.

Dobio je Oktobarsku nagradu grada Beograda, nagradu "Nušićevih dana" za životno delo glumcu-komičaru, dva zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini, "Zlatni smijeh" na Danima satire Jazavca u Zagrebu, pobedio je na festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, za doprinos filmu dobio je nagradu Jugoslovenske kinoteke...

Od osnivanja je redovni profesor glume na Akademiji umetnosti u Beogradu, a glumom i režijom se i dalje aktivno bavi.

Tokom 16 godina bio je umetnički direktor i selektor Međunarodnog festivala monodrame i pantomime u Zemunu.

Trenutno igra više glavnih uloga u pozorištu Slavija i u Operi-teatru Madlenianum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: