Sanacija Muzeja savremene umetnosti teče po planu

Započeti radovi na sanaciji Muzeja savremene umetnosti obavljaju se prema predviđenim planovima i rokovima, rekao je danas ministar kulture Ivan Tasovac.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 31.01.2015.

15:34

Default images
Muzej savremene umetnosti (Viktor Markoviæ, wikipedia.org)

On je preciziralo da je ostalo još oko 10 odsto onoga što treba da se završi na krovu i da je u međuvremenu raspisan tender za unutrašnje radove.

"Kao što smo najavili sve će biti završeno do 20. oktobra ove godine", rekao je ministar.

MSU je zatvoren za javnost od 2007. godine, međutim njihova izlagačka delatnost time nije prestala, pošto dela koja baštine predstavljaju u Salonu MSU, Legatu Čolakovića, Kući Legata, Muzeju istorije Jugoslavije... Delatnost MSU-a počela 1958. godine, kada je aktom Saveza za kulturu narodnog odbora grada Beograda doneta Odluka o osnivanju Moderne galerije, ustanove čiji je zadatak bio da prati razvoj jugoslovenske i srpske moderne i savremene umetnosti 20. veka.

Osnivač i prvi upravnik Moderne galerije koja je počela sa radom 1959. godine kasnije MSU-a, bio je slikar, teoretičar i umetnički kritičar Miodrag B. Protić (1922- 2014). Iste godine Izvršno veće Srbije je odlučilo da za potrebe te galerije sazida zgradu koja bi zadovoljila moderne muzeološke principe i odredila lokaciju na Novom Beogradu, na ušću Save, naspram Beogradske tvrđave.

Istovremeno je raspisan konkurs za izradu idejnog projekta, a konkurs je završen 1960. godine. Izabrani autori su bili arhitekte Ivan Antić i Ivanka Raspopović, a zgrada je građena od 1960. do 1965. godine.

Savet Moderne galerije 1965. usvaja novi naziv - Muzej savremene umetnosti koji je te godine otvoren 20. oktobra, a danas fond MSU-a ima više od 8.000 dela i predstavlja najreprezentativniju kolekciju umetničkih dela 20. veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: