Preminula glumica Bili Vajtlou

Engleska glumica Bili Vajtlou, poznata po bliskoj saradnji sa dramskim piscem Semjuelom Beketom, umrla je juče u 82. godini, prenosi britanski BBC.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

08:09

Default images

Vajtlou, koju je Beket opisao kao "savršenu glumicu" umrla je u staračkom domu u Londonu, rekao je za BBC njen sin Metju Miler.

"Nisam mogao da imam divniju majku. Imala je izuzetnu karijeru, ali prvo i glavno, ona je bila moja mama, i to je ono što će mi nedostajati", rekao je Miler.

Vajtlou je imala debi u radio drami sa 11 godina. Prvo pojavljivanje na sceni imala je u pozorištu u Bredfordu 1950, u predstavi Rolanda Pervija "Pink String and Sealing Wax". Veliku popularnost stekla je ulogom dadilje u horor filmu "The Omen".

Tokom karijere dobila je brojne nagrade, uključujući i nagradu britanske akademije za film (BAFTA) za najbolju novu glumicu za ulogu u filmu "Hell is a City". Za ulogu u "Twisted Nerve" nagrađena je priznanjem za najbolju sporednu glumicu.

Igrala je u mnogim televizijskim serijama, uključujući i "Dixon of Dock Green". U svojoj autobiografiji "Ko On?" (Who He?), Vajtlou je, međutim, rekla da je najviše pažnje uvek privlačila njena saradnja sa Beketom.

"Bez toga, niko ne bi ni izdaleka bio zainteresovan za moju autobiografiju", napisala je. U intervjuu 1997. za Independent (The Independent) rekla je da je smrt ne plaši.

Bila je u braku sa glumcem Piterom Vonom od 1952-1966. Kasnije se udala za nemačkog glumca i pisca Roberta Milera, sa kojim ima sina Metjua.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: