Kultura

Petak, 25.06.2010.

23:21

Preminuo legendarni Tom Gotovac

U 74. godini života u Zagrebu je preminuo Tomislav Gotovac, jedan od najvećih jugoslovenskih i hrvatskih performans umetnika i filmski reditelj.

Izvor: www.jutarnji.hr

Default images

U svojim je umetničkim nastupima često koristio telo. Najpoznatiji mu je performans iz 1981. godine pod nazivom "Zagreb, volim te“, kada je go hodao po centru Zagreba i ljubio trotoar. Ovaj omaž Howardu Hawksu fotografijama su ovekovečili Ivan Posavec, Mio Vesović i Boris Turković. Svi današnji performans umetnici kunu se u njegov opus, a smatra se predvodnikom cele generacije među kojom je i Marina Abramović. Gotovčevi radovi trenutno se nalaze na nekoliko izložbi po svetu, među njima je i centar "Žorž Pompidu" u Parizu, koji pokazuje najbolje od umetnosti Istočne Europe.

Iz njegove je biografije zanimljiv podatak kako je sve do trideset i neke godine radio kao službenik u banci, pa u bolnici. Šesdesetih godina počinje da snima eksperimentalne filmove. Najpoznatiji iz razdoblja je "Poslepodne jednog fauna“ iz 1963. godine. Reč je o dokumentarcu, njegovom filmskom manifestu sastavljenom od tri sekvence snimane fiksnom kamerom: bolnički balkon s pacijentima, zid i ulična raskrsnica. U istom se razdoblju Gotovac počinje baviti i fotografijom, kolažima, nešto ranije i performansima i oblikuje svoj stil koji dodatno razvija sledećih godina.

Više o Tomislavu Tomu Gotovcu iz ugla Nebojše Milenkovića pročitajte OVDE.
Tom Gotovac bio je beskompromisan do kraja, i veliki perfekcionista, koji je svaki svoj performans promislio do najsitnijeg detalja, bilo da je od jutra do mraka danima živeo nasred Trga bana Jelačića, ili se go odlazio kupati u fontanu na Trgu žrtava fašizma.

Pre nekoliko godina promenio je ime u Antonio G. Lauer, uzevši devojačko prezime majke koja je imala veliku ulogu u njegovom umetničkom formiranju.

Diplomirao je režiju na Akademiji u Beogradu, obožavao je američke filmove, kao i džez i Glenna Millera. Voleo je klasičnu, Velasqezovu i Michelangelovu umetnost, i operu. Slušao je Čajkovskog: "Veliki avangardni umjetnici uvijek su nadahnuti klasikom“ govorio je. Ljudi će ga pamtiti i po filmovima "Glenn Miller 2000“, po performansima kao što su "Foxy Mister“, po njegovoj zaraznoj energiji i po rečenici koju je često izgovarao: "Sve je movie“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: