Španija: Usred krize "cvetaju" mali izdavači

Kao jedan od paradoksa ekonomske krize, male nezavisne izdavačke kuće specijalizovane za zaboravljene književne dragulje i slabo poznate pisce, cvetaju u Španiji gde su velike kompanije prinuđene na spajanje kako bi preživele.

Izvor: B92

Sreda, 18.02.2015.

14:59

Default images
Ilustracija

Foto: Francesc_2000 / FLickr.com

Među "novim igračima" je Jan Marti, 33-godišnji doplomirani filozof koji je pokrenuo Blackie Books krajem 2009. u Barseloni, srcu izdavaštva u Španiji. U tom trenutku, ekonomska kriza bila je na vrhuncu a e-knjige, koje su potresle tradicionalnu izdavačku industriju, bile su u usponu.

"Ljudi su u početku mislili da smo ludi", kaže on kroz osmeh. "Pozivali bi me na sajmove knjiga kako bi videli ludaka koji i dalje veruje da štampana knjiga ima budućnost".

U prostranom tavanu koji gleda na boemski Garsija distrikt on je do sada objavio 70 knjiga, od američkih "nezavisnih" romana do dečjih knjiga i vodiča za samopomoć. Marti je radio za drugog izdavača kada se zaljubio u jedan rukopis, obezbedio je prava da ga sam objavi i tako je njegov biznis počeo. Prvi naslov bio je "Things the Grandchildren Should Know", memoari Marka Olivera Evereta pevača rok grupe "Eels".

Prodato je 30.000 primeraka što nije loš rezultat za prvu knjigu novog izdavača a Martin je zaposlio još četiri radnika. Sada godišnje objavi oko 30 knjiga koje se izdvajaju čvrstim povezom, dobrim papirom i zanimljivim dizajnom.

Dizajn naslovnih strana uklopio se dobro sa trendom među vodećim, tradicionalnim izdavačima koji sada, da bi privukli kupce, štampaju elegantna izdanja kakva se ne mogu naći u elektronskom obliku.

Dok je prodaja knjiga dostigla najnižu tačku u poslednjih 20 godina, Blackie Books je jedna od više izdavačkih kuća koja cveta u Španiji, piše AFP. Uz nju su Periferica, Libros del Asteroide, Errata Naturae, Nordica i Alpha Decay.

"Male kompanije koriste gerilske poslovne taktike kako bi našle svoje mesto u izdavačkom sektoru", kaže Havijer Aparisio koji drži kurs o izdavaštvu na Univezitetu Pompeu Fabra u Barseloni. "Ne takmiče se direktno već traže manje strane autore, manje poznata dela velikih pisaca ili određene žanrove poput fantastike".

Izdavači na španskom imaju tržište sa stotinama miliona potencijalnih kupaca ali su im glavni konkurenti onlajn giganti poput Gugla ili Amazona. Uspon e knjiga kao i ekonomska kriza koja je pogodila Španiju 2008. primorali su velike izdavače da se udružuju.

Najveći izdavač na španskom jeziku na svetu Plantea kupio je katalonsku Grup 62 i francusku grupu Edist. Međunarodni izdavač Penguin Random House sada je vlasnik više od 30 izdavačkih kompanija sa španskog govornog područja.

"Pošto su toliko velike ove grupe su ostavile rupe u tržištu koje sada drugi popunjavaju", kaže Antonio Maria Avila, šef Sspanske izdavačke federacije. Među pionirima ovog pokreta je Valerija Bergali koja je svoju izdavačku kuću Miniscula osnovala još 1999. "To je bilo vreme kada su se velike grupe širile. Učinilo mi se da su sve knjižare počele da liče jedna na drugu a ja sam htela da kupim nešto drugačije", rekla je ona.

Bergali sa još jednom koleginicom je od tada objavila 150 naslova. "Neobjašnjivo je što se toliko izdavača pojavljuje sada, kada je kriza i dalje velika", rekla je ona. "Ali to potvrđuje našu viziju. Niko ne brine o najzahtevnijim čitaocima".

Više od 1900 novih izdavačkih kuća registrovano je u Španiji od 2008. kada je propast građevinskog tržišta pokrenula krizu. Većina njih su male kompanije. Nijedan veliki izdavač nije osnovan u Sspaniji od 2000. Nisu sve preživele ali je stopa uspeha i dalje iznenađujuća, kaže Avila.

"Poenta nije ta da se izdavačke kuće osnivaju - to se uvek dešavalo. Već što mnoge uspešno posluju", kaže on. Ramon Girbau nije imao velika očekivanja kada je pokrenuo Dias Contados, izdavačku kuću koja je specijalizovana za prevode stranih knjiga. Ovaj advokat je poslednjih pet godina vikendima sa suprugom tražio knjige, prevodio ih, dizajnirao i štampao. Njegova skromna manufaktura štampa tiraž od 500 primeraka i uspevaju da se održe.

"Mi smo vikend izdavači. Godišnje objavimo oko pet naslova jer gotovo da nemamo sredstva", kaže Girbau. "Ali smo zadovoljni. Nastavićemo ovako sve dok ovaj posao ne izumre".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: