Šta se nalazi u vremenskoj kapsuli?

Vremenska kapsula napunjena svakodnevnim predmetima zakopana je na lokaciji u zapadnom Londonu gde će 2015. godine biti otvoren novi Muzej dizajna.

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2012.

12:35

Default images

Ser Terens Konran je prošle nedelje u kapsulu stavio konzervu inćuna, flašu crnog vina i iPhone 4s i sve to zakopao nedaleko od Kensington Hajstrita u zapadnom Londonu. Ovaj akt nije toliko ekscentričan kao što se čini. Povod je bila ceremonija kojom se obeležava početak radova na izgradnji novog Muzeja dizajna koji će se otvoriti 2015. godine na mestu nekadašnjeg Instituta Komonvelta.

Konrana, osnivača muzeja, kao i druge dizajnere i arhitekte, zamolili su da odabere objekte za vremensku kapsulu koja će biti otvorena za tačno sto godina. Vino je bilo poklon – „Molim se da berba 2012 postane sjajna godina za Burgundinca“ – dok je konzerva inćuna odabrana da bi se skrenula pažnja na to kako se previše hrane baca zbog ograničenja roka trajanja. „Inćuni će verovatno imati bolji ukus kroz sto godina“, rekao je Konran.

A zašto iPhone? „Svi govorimo o iPhone-u i kako oni predstavljaju naprednu tehnologiju, ali kada za sto godina budu analizirali prastari iPhone, ljudi će verovatno misliti da je đubre i pitati se: Kako smo mogli da dopustimo da se stvari u toj meri otrgnu kontroli?“

Muzej dizajna se premešta sa sadašnje lokacije - blizu Tauer Bridža, na novu i atraktivniju. Spoljašnjost nove zgrade će izgledati gotovo isto kao sadašnja, ali arhitekta Džon Pauson dizajniraće prostor koji će omogućiti muzeju da poveća svoj izložbeni prostor.

80-godišnji Konran kaže da je ovo jedan od najvažnijih dana u njegovom dugom životu. „Neverovatan je osećaj videti da se ovo zapravo dešava posle beskrajnog planiranja i prikupljanja sredstava, a to je u ovom trenutku naročito teško“.

Ceo projekat košta oko 80 miliona funti. Do sada je muzej obezbedio tek preko 36 miliona funti kroz razne akcije i donacije, a kompanija Svarovski je najveći sponzor koji će pokriti troškove svih edukativnih programa.

Konran je iskoristio ceremoniju kako bi podsetio vladu da više ceni važnost dizajna. „Moramo ponovo da stvaramo stvari. Odličan, inteligentan dizajn poboljšava kvalitet života“.

Šta je sve u vremenskoj kapsuli?

Kapsula će biti otvorena 2112. godine, a njen sadržaj obuhvata sledeće predmete:

• Zastava Evropske unije, novčić od jednog evra, poštansku markicu od dva penija, USB memoriju sa slikama omota džez i bluz ploča uključujući Džona Koltrejna i Binga Krosbija.
• Poštanske markice dizajnire za Olimpijske igre 2012. godine u Londonu.
• iPhone 4s, konzerva inćuna, flaša vina.
• Olimpijska baklja 2012, biciklistička kaciga tima Velike Britanije
• Fotografija Batersi centrale.
• Minijaturni model stolice dizajnirane 1949. godine (Wish Bone).
• Kuvalo za kafu
• Minijaturan model Lokhid sofe
• Standardna električna sijalica, kao simbol za dobru ideju
• Umetničke mape linija metroa
• Fotografije Vivijen Vestvud sa londonske Nedelje mode 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: