Tri devojčice u borbi na Brodveju

Mjuzikli su zaštitni znak američkog teatra u celini i zbog njih se svetla na Brodveju nikada ne gase, kao što tokom cele godine ne prestaje najezda turista koji u većini aranžmana imaju na programu posetu nekoj od predstava koje pripadaju tom žanru.

Izvor: Tanjug

Subota, 15.09.2012.

10:36

Default images

U ponudi je svake godine oko 70 mjuzikla samo na Brodveju, a pošto njihovo trajanje strogo zavisi od njihove rentabilnosti ponuda mora svake sezone da se dopuni novim predstavama.

Sezona koja počinje septembra i traje do maja donosi ove godine dvadesetak predstava koje se mogu svrstati među mjuzikle, a obeležiće je tri premijere u kojima su glavne uloge poverene devojčicama.

Prvo stiže nova postavka jednog od najpopularmijih mjuzikla u Americi svih vremena "Eni", zatim prvo brodvejsko izvođenje "Rodžers i Hamerstinova Pepeljuga" i američka verzija londonskog hita prošle godine "Matilda".

Kritičar "Njujork tajmsa" Petrik Hili kome su specijlanost mjuzikli prognozira da će "Eni" imati rekornu prodaju karata a da će se "Matilda" naći među nominacijama za nagradu Toni u kategoriji mjuzikla. Sve tri predstave koje su namenjene istoj ciljnoj grupi - ženama od sedam do 107 i imaju potencijal da budu dugovečne.

Naime, producenti mjuzikla pre nego što odluče na koju "kartu" će uložiti sedmocifrenu sumu jer se u milionima dolara računaju izdaci pre nego predstava počne da donosi čisti prihod, dobro istraže kakvo je raspoloženje potencijalnih gledalaca, i koja vrsta mjuzikla trenutno najbolje prolazi na blagajnama i u pretplati. Takvo testiranje pre odluke da se ova tri mjuzikla stave na program pokazala su da je 65 odsto karata prodato ženama svih generacija.

Posebno su popularne predstave na koje mogu da dođu zajedno tri generacije žena (devojčice i tinejžerke, njihove majke i bake) i koje će svakoj od njih pružiti ono sto očekuju. To znači da se bave odrastanjem, odnosom starijih i mlađih, podsećaju starije na njihovo detinjstvo ili mladost, a važna je i prepoznatljivost muzike, radnje.

"Eni" je imala prapremijeru 1980. godine, bila je tako popularna da je ekranizovana i tu verziju je videlo najmanje 50 miliona ljudi u svetu, a kada je najvljeno da će ove sezone dobiti novu brodvejsku veziju prodaja karata u pretplati je odlično krenula.

Anketirani kupci karata su bile žene koje su kao devojčice gledale prvu izvedbu i sada očekuju da nova sledi koncept stare. Pokušaj da se "Eni" obnovi kao sasvim drugačija predstava je neslavno propao pre 15 godina. Inače, ovaj mjuzikl se širom Amerike izvodi na školskim priredbama i dečijim pozorištima između 700 i 900 puta svake godine, ali uvek dolaze nove generacije da ga igraju ili gledaju.

"Pepeljuga" najpoznatijeg tandema posleratnih mjuzikla Rodžera i Hemerstina napisana za tv izvođenje 1959. ali nikada nije stigla do Njujorka, ima novi koncept libreta da lepotica spasava princa a ne obrnuto. Producenti računaju da sve mlade cure vole tu romantičnu priču i one koje budu išle da vide druge dve predstave će hteti i ovu pogotovo što će ih starija generacija pratiti zbog muzike koju je volela.

"Matilda" donosi samo priču o uspehu i nagradama u Londonu ali u Americi nije popularan kao istoimeni roman Ronalda Dala (kod nas ga preveo "Beli put"). Ako pokupi nagradu Toni to će mu obezbediti budućnost.

Od premijera koje su planirane kiticari najvise očekuju od muzikla "Čaplin" jer se od pocetka septembra prikazuje u predpemijernom izdanju i svi koji su ga videli oduševljeni su mladim glumcem Robom Mek Klurijem u glavnoj ulozi.

Na listama najvažnijih pisanih medija koji su novi mjuzikli vredni pažnje mogu se naći oni namenjeni prazničnoj sezoni koja počinje Danom zahvalosti (poslednji cetvrtak u novembru a traje do 6. januara). To su mjuzikl "Božićna priča" prema istoimenom filmu, "Patuljak" koji je pre dve godine propao na Brodveju ali je stekao popularnost izvodeći se širom Amerike i sada ga vraćaju na matičnu scenu jer se karte dobro prodaju.

Od brodvejskih metuzalema po dužini izvođenja originalne postavke još uvek se traže "Kralj lavova " koji se bez prekida izvodi od 1997, odmah sledi "Zlica" (Wicked) rađena prema istoimenom romanu čija priča prethodi "Čarobnjaku iz Oza " jer opisuje kako je ružnjikava devojčica postala Zla vila sa Zapada, Dorotina protivnica i na repertoaru je od 2003.

Još uvek se drže nešto mlađe nove verzije "Meri Popins", "Bilija Eliota", "Spajdermen: upali mrak" i namlađi "Kolporteri" koji su na juriš pokupili silne Tonije pre dve godine i stekli odličnu reputaciju kao sjajan mjuzikal o dečacima koji su prodavali novine po ulicama Njujorka od kraja 19. veka i sami organizovali štrajk, koji je uspeo kad je to bio podvig za svaki organizovani sindikat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: