„Andergraund Spirit“ Jernu Utkilenu

Škotski reditelj norveškog porekla Jern Utkilen dobitnik je nagrade "Andergraund Spirit" (Undergraund Spirit) Festivala evropskog filma Palić, a to priznanje biće mu uručeno tokom predstojeće filmske smotre na Paliću od 14. do 20. jula.

Izvor: Beta

Utorak, 03.07.2012.

19:24

Default images

Utkilenu je nagrada dodeljena za izuzetan rad na nezavisnom filmu i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije, saopštili su organizatori festivala.

Njegovi filmovi na komičan, često banalan način predstavljaju svakodnevicu neobičnih stanovnika škotske provincije, navodi se u obrazloženju dodele nagrade.

Filmskoj javnosti Utkilen se predstavio 1999. godine duhovitim niskobudžetnim filmom "Moj posao" koji je proglašen za najbolji britanski kratki film na festivalu u Edinburgu.

Kao producent, Utkilen je dobio BAFTA nagradu za najbolji britanski film sa "Ko je moja omiljena devojka" (Who’s My Favourite Girl) reditelja Edrijena Mekdauala (Adrian McDowall).

Ove godine osvojio je nagradu publike na prestižnom festivalu "Klermon Feran" u Francuskoj za film "Vetar iznad jezera" (Wind Over Lake), a trenutno priprema prvi dugometražni film.

Retrospektiva najznačajnijih filmova Jerna Utkilena biće prikazana na festivalu na Paliću u omaž programu posvećenom dobitniku nagrade "Andergraund Spirit", a njegov film "Vetar iznad jezera" festivalska publika videće u selekciji "Mladi duh Evrope".

Nagrada "Andergraund Spirit" ustanovljena je 2008. godine, a do sada je uručena francuskom pank-pesniku i sineasti FJ Ošangu, nemačkom reditelju Uliju M. Šepelu, reditelju Želimiru Žilniku i švedskim autorima Oli Simonsonu i Johanesu Stjarne Nilsonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: