“ 'Doktor Rej i đavoli' je legenda“

Srpski igrani film "Doktor Rej i đavoli" biće premijerno prikazan sutra, 4. marta uveče na zatvaranju 40. Festa, ali početak bioskopske distribucije još nije utvrđen jer se u toku kontakti za učešće na nekim velikim inostranim festivalima, najavio je reditelj Dinko Tucaković.

Izvor: Tanjug

Subota, 03.03.2012.

16:20

Default images

Ovaj film je deo većeg projekta koji će obuhvatiti i dokumentarni film i knjigu, rekao je Tucaković dodajući da će od igranog materijala biti napravljena i serija od četiri epizode.

Priča po scenariju Tucakovića i Dimitrija Vojnova dešava se 60-ih godina 20. veka kada je velikog američkog reditelja Nikolasa Reja u Beograd doveo tadašnji direktor "Avala filma" Ratko Dražević sa ambicioznim planovima, koji nisu realizovani jer je Rej bio u umetničkoj, a i u životnoj krizi.

Reja igra britanski glumac Pol Lionard Marej, a Draževića Dragan Bjelogrlić, koji je dobio najviše čestitki nakon novinarske projekcije.

U ansamblu su i Bojan Dimitrijević (Mihiz), Gordon Marej (u liku Orsona Velsa), Pavle Pekić, Ana Sofrenović, Lena Bogdanović..

Tucaković je podsetio da je istinita priča o Rejovom boravku u Beogradu dosta zamagljena, ali da je to ostavilo prostor autorima filma da izmaštaju moguće događaje.

"Likovi u filmu tretirani su više kao mit nego kao dokument. Pojedini akteri su melanž više različitih stvarnih ličnosti. Nadam se da smo dobili lepu sliku jednog bitnog perioda, sa dozom humora i u retro stilu, kao omaž starim filmovima", rekao je Tucaković.

Bjelogrlić je rekao da je Dražević čovek o kojem se malo znalo, a mnogo pričalo i da je kao filmski lik izuzetno inspirativan.

"Iza njega je ostalo malo podataka, a mnogo anegdota i to kontroverznih. Naš film je napravljen više na legendi nego na biografiji, što je za jedno autorsko ostvarenje sasvim legitimno", rekao je on.

Marej je izjavio da je za njega rad na ovom filmu bio fascinantan jer je uključio i njegovo lično iskustvo života u Beogradu kao stranca i divan glumački izazov.

"Često nisam razumeo šta se dešava, ne znam vaš jezik. Bio sam u sličnoj poziciji kao Rej, što mi je pomoglo u tumačenju lika. Inače, Rej je velika enigma, bio je filmska legenda, ali privatno vrlo zatvorena osoba. Dinko i ja smo pokušali da proniknemo šta je želeo, šta ga je motivisalo", rekao je Marej.

Film uključuje i dokumentarne snimke Beograda iz 60-ih godina, kao i delove Tucakovićevog filma "Bernisa" koji "glume" film koji Rej pokušava da snimi u produkciji "Avala filma".

Producent Marko Jocić (iz kompanije "Viktorija film") ukazao je da je ovaj projekat, kao i generalno srpski film, imao i još ima problema sa finansiranjem, mada je dobio izvesna sredstva od Ministarstva kulture Srbije.

"Projekat smo započeli 2009, a snimanje krajem 2010. godine, ali priča još nije završena, jer nemamo para za filmsku kopiju. Na Festu će biti prikazan sa ''HD kema''", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: