Komplikovano je

Izvor: piše: Slobodan Vujanoviæ

Ponedeljak, 18.01.2010.

11:10

Default images

KOMPLIKOVANO JE/ It’s Complicated

Režija: Nancy Meyers

selektah: 2 / 10

Komplikovano je je zamišljen kao romantična komedija za naše starije sugrađanke (pre nego sugrađane), koja ne samo da treba da ih ubedi da ima života posle pedesete (odnosno šezdesete), već da se „stare vatre“ mogu raspiriti i u odavno ugašenim ili rasturenim brakovima. Nancy Meyers, koja je sa svojih šezdeset godina vršnjakinja likova kojima se bavi, misli da poznaje „teren“ i da ima šta da kaže. Njena prethodna tri (rediteljska) filma (The Holiday, Something’s Gotta Give, What Women Want) nam, nažalost, ne ulivaju previše nade da ćemo ovaj put dobiti išta više od povremeno IQ-uvredljive, predvidljive i zašećerene limunade. Međutim, Meyersova dobro zna da su za njenu publiku bitnija imena na špici, nego sama priča, pa je tako i ovaj put glavno oružje ovog filma zrela holivudska elita na čelu sa (najprofitabilnijom glumicom na svetu) Meryl Streep.

Meryl igra Jane, uspešnu vlasnicu restorana organske hrane, koja je već deset godina razvedena. Baš u trenutku kada se i najmlađe od njeno troje dece otiskuje u svet (treba da diplomira), u njen samački život ispunjen samo trima mentalno penzionisanim seks&grad prijateljicama svraćaju dva muškarca. Prvi je arhitekta Adam (Steve Martin) koji treba da joj proširi kuhinju i spavaću sobu (primetite simboliku), a drugi je Jake (Alec Baldwin), njen bivši muž koji ju je kaširao pre deset godina zbog mlađe cice, sa kojom i dalje živi. Jake i Jane završavaju u krevetu nakon alkoholom inspirisanog tinejdžerskog provoda, čime počinje re-launch njihove veze, a Adam se pojavljuje bukvalno na svakih pola sata filma (možete da merite) i provodi se kao bos po trnju u svom romantičnom pokušaju da u datim okolnostima bude „emocionalno inteligentan“ muškarac.

Premisa da „stariji muškarac“ vara svoju aktuelnu „mlađu ženu“ sa svojom bivšom ženom trebalo bi da obezbeđuje i komični potencijal i da pruži dovoljno friškog pogleda na ljubavne veze, trouglove i „pozni život“. Međutim, Meyersova sem predvidljih fora (jao, šta to radimo/ ne gledaj me, mlohavija sam nego što me pamtiš) kojima umiveno podilazi publici, ni jednog trenutka nije našla autentičan (komičan) način da se pozabavi time kako je zaista kada se dvoje ljudi, u tim godinama, ponovo zatekne zajedno. Jane će u nekom trenutku natuknuti da se sve možda desilo zato što joj je ozbiljno pretila usamljenost, ali taj argument nije dovljno opravdan, a naročito u kontekstu toga da je Jake „oteran“ iz braka, jer se ona previše posvetila svojoj karijeri. S druge strane, Jakeov „odaziv“ novoj-staroj vezi motivisan je krajnje neinventivno upotrebljenim motivima (mlada žena je počela da guši), njegov odnos prema staroj deci je krajnje diskutabilan, tako da njegova egocentrična potreba za pažnjom na kraju zapravo ne budi našu simpatiju, što bi kod ove vrste filma, ipak, trebalo da se desi. Adam, s druge strane, dramaturški stoji na čiviluku tokom celog filma, ozbiljno kompromitujući postavku po kojoj je on „bolji izbor“. Njegova pasivnost je preiritantna.

Da li ovaj film treba da preporučimo svojoj mami, tetki, baki, komšinici-sa-kolačima? Ja mislim- ne. Komplikovano je ona vrsta mentalne boze koja umesto da zaista podstakne „žene u godinama“ da se ratosiljaju beda sa kojima dele brak, kao i ideje da su im muževi s kojima su oni „pravi“ samo zato što se trideset i više godina muvaju tu, zapravo daje lažnu utehu i još lažniju nadu da je u ljubavi uvek isto, samo nekad ima(mo) par godina i par kilograma viška. Najbolje komedije su, ne bez razloga, uvek bile smešna strana realnosti, a ne plod marketinškog brejnstorminga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: