Film iz ugla slepog kritičara

Da li ste nekad probali da pratite film bez gledanja? E pa, Tomi Edison je dokaz da ne samo da film može da se prati, već mogu i da se daju kritike na njega iako nikada niste videli nijedan film.

Kultura

Izvor: Priredio: Aleksandar Dimitrijeviæ

Sreda, 01.06.2011.

14:35

Default images

Edison je slepi filmski kritičar čija popularnost na youtubu ne prestaje da šokira i iznenađuje kako strasne ljubitelje filmova, tako i filmske kritičare koji poseduju čulo vida. Ono što njegovi obožavaoci smatraju jedinstvenim kod njegovih komentara su specifičan smisao za humor, zarazni smeh, ali pre svega to što filmove procenjuje jedino na osnovu zvuka. Edison je slep čitavog života, a inače se bavi radio novinarstvom. Prenosimo vam kompletan intervju koji je dao magazinu TIME.

Kako si počeo da se baviš filmskom kritikom?
Tomi Edison:
Oduvek sam uživao i bio zainteresovan za filmove i oduvek sam mislio da je kritika nešto čime bi se bavio jednog dana. Jedne večeri ja i moj prijatelj Ben, koji snima i režira moje komentare, sedeli smo ispred moje kuće i posle par piva rekao sam: „Voleo bih da to uradim“.

I on je odgovorio: „Žašto ne bismo to uradili?“. Otišao je na net i kada je video da se „Vrisak 4“ emituje u četvrtak u ponoć rekao je: „Moraćes da radiš sledećeg jutra. Pristaješ li?“

„Da!“, odgovorio sam.

Nisi dao baš najbolje kritike „Vrisku 4“?
T.E:
Pa, kada ne možete da ga vidite, mnogo toga nedostaje. Postoje dugački delovi filma gde niko ništa ne priča i ne radi, i to je za mene loše. Sad, to ne znači da je nije dobar film – jednostavno se meni nije dopao.

Šta je, iz tvog ugla, najbitniji element dobrog filma? Da li je to dijalog?
T.E:
Tako je, dijalog i muzika, takođe. I performans. Ako je dobro napisan, sviđa mi se. Recimo, ocenjivali smo "Thora" koji je osvojio box office dve nedelje za redom, ali ja ga jednostavno ne kapiram. Sve je kompjuterski animirano i prosto mi se ne dopada. Da budem iskren, mislim da mu je i priča malo mršava.

Koji je najbolji ovogodišnji film do sada?
T.E:
Najbolja stvar koju sam „video“ otkad sam počeo ovo da radim su „Bridesmaids“, koji sam „gledao“ prošle nedelje.

Ah, još ga nisam gledao!
T.E:
Zabavan je! To je dobra romatična komedija, ima dosta šala, karakteri likova su dobro razvijeni, a i napisan je odlično. To je stvarno odličan film, trebalo bi da ga pogledate. Mislim da će te baš uživati.

Postoji li neki poseban žanr koji ti naročito ne odgovara? Da li su horori gori od komedija?
T.E:
Da, horori umeju da budu teški, jer ima mnogo toga vizuelnog. Ali nikad ne žnaš. Stalno sam slušao kako je prvi deo „Umri muški“ odličan film, ali to je akcioni film i nikad ga nisam „gledao“, jer sam ga odbaciovao. Ali moj prijatelj Ben mi je rekao: „Slušaj, moraš ovo da „vidiš“. Ja sam odgovori: „Ma daj, narednih 10 minuta ću skroz izostaviti, jer će biti isključivo vizuelni“. I on je rakao: „Ne, moći ćeš da ga ispratiš do samog kraja“.

Tako da je teško reći koji žanr je teži od drugih. Ponovo, bitno je kako je napisan. Ali mislim da je horor najteži za mene. Ili strani filmovi, mislim da bi mi oni bili teški. (smeh)

Moram ovo da pitam, koji ti je najbolji film svih vremena?
T.E:
Da znaš, imam ih nekoliko. Ima jedan stari film koji prosto obožavan, zove se „Down by law“. U njemu su Roberto Beninji, Tom Vejts i Džon Luri. To je čudan film, ali ja ga jednostavno volim.

Još jedan koji mi se baš sviđa je „Clerks“. Genijalan je. Komentar na taj film smo uradili skoro, jer sam pitao Kevina Smita koji njegov film bi bio najbolji za kritiku od strane slepog čoveka i on je rekao da je to „Clerks“, jer izgleda kao da je snimljen od strane slepog čoveka. Ali kažem vam, taj film je od početka do kraja genijalan.

Ima li neki film sa Kanskog festivala koji te je oduševio?
T.E:
Znate, da budem iskren, nisam baš nešto pratio. Ali rećiću Vam koji film željno iščekujem ovog leta: „Super 8“. Izgleda mi kao da će biti veoma zabavan. Izgleda mi baš kul i nadam se da neće biti previše vizuelan. Mislim, Džej Džej Abrams je tako dobar, morate ga voleti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: