Premijere Svetog Georgija u 3 grada

Film "Sveti Georgije ubiva aždahu", koji će premijerno biti prikazan u Beogradu 11. marta u "Sava centru", zatim 12. u Banjaluci i 13. marta u Nišu, žanrovski predstavlja ratnu melodramu, rekao je reditelj Srđan Dragojević.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.03.2009.

14:50

Default images

"Nisam insistirao na epskim momentima, nema ni potrebe takmičiti se u snimanju 'masovki' u čemu smo bili jako dobri 70-ih godina", rekao je on na konferenciji posle novinarske projekcije filma po scenariju Dušana Kovačevića.

"U ovom filmu ima neuobičajeno mnogo krupnih planova jer sam hteo intimniju priču, a da scene rata i juriša budu stilizovanije nego u žanru partizanskog filma", izjavio je reditelj.

Film, kao i istoimena drama, prikazuje ljubavni trougao u vreme početka Prvog svetskog rata u Srbiji i zasnovan je na istinitom događaju o mobilizaciji invalida.

Glavne uloge igraju Lazar Ristovski, Nataša Janjić, Milutin Milošević, a niz živopisnih epizoda kreirali su Branislav Lečić, Bojan Žirović, Boris Milivojević, Milena Predić, Milena Dravić, Bora Todorović, dečak Predrag Vasić...

Dragojević je istakao da je ovaj film realističan, sa rekonstrukcijom naših predstava o rovovima i blatu Prvog svetskog rata, ali da je "morao da ima u sebi ideju onoga što smo prošli tokom 90-ih godina, da je čitanje tog filma moralo da doživi jednu vrstu upliva naše skorašnje prošlosti".

On je podsetio da je autorska i producentska ekipa dva puta pokušavala da realizuje ovaj projekat, 1998. i 2001. godine, pre nego što su se stekli uslovi i našao novac.

Glumac i koproducent Zoran Cvijanović rekao je da je projekat okupio više od hiljadu ljudi, da je sniman tokom 2007. godine 90 radnih dana, od kojih 50 puta noću, na lokacijama u tri države - Srbiji, Republici Srpskoj i Bugarskoj.

Kovačević je izjavio da još nema pravi utisak, jer je film za sada gledao samo u radnoj verziji, ali da mu se čini da je ono što je realizovano vrlo blizu onome što je on "video" dok je pisao.

"Odavno sam izgoreo sa ovom pričom. Prema njoj imam poseban, racionalan odnos, a pravo osećanje koje film izaziva videću sa publikom na premijeri", rekao je on.

Povodom poslednje, potresne scene u kojoj glavna junakinja odvozi sa bojišta mrtve i muža i ljubavnika, u pratnji seoskog siročeta, ukazao je da je to "naše podsećanje na istoriju i cikličnost stradanja".

On je podsetio da su žene posle bojeva odlazile po mrtve, jer su često bile jedine preživele iz celih familija, dok taj dečak predstavlja generaciju koja će sigurno učestvovati u narednom ratu, "samo je pitanje da li ceh otići u partizane ili u četnike".

"Moj deda je doživeo u svom veku tri balkanska rata, računajući ovaj iz 90-ih godina, kao i dva svetska rata, a sva sreća što nije doživeo i bombardovanje. U Prvom svetskom ratu skoro 50 posto najvitalnijeg muškog dela stanovništva je nestalo. Posledice se osećaju u mnogim segmenitma današnjeg života", rekao je Kovačević.

Kovačević je dodao da u filmu ima, u naznakama, obrazaca antičke drame, gde su invalidi antički hor, koji iznosi stav naroda, glavni junaci nose tragediju, a slika na kraju je jedna vrsta citata drame "Majka hrabrost" Bertolda Brehta.

"Nadam se da je ovo priča o 20. veku i da će ljudi koji vode ovu zemlju shvatiti da bi sad red bio da ceo 21. vek Srbija ne ratuje, istakao je on.

Tumač glavne muške uloge Ristovski, koji je i koproducent, izjavio je da je antički princip evdentan upravo u njegovom liku "čoveka koji prihvata da na svojim leđima nosi i svoju i tuđu krivicu".

"To je atipičan lik za našu literaturu, možda je sličniji ruskim romanticima. On je introvertan karakter, više misli nego što kaže, a za mene je bio jedan od najtežih glumačkih zadataka", rekao je Ristovski.

Mladi glumci Milošević i Janjiićeva nisu bili na konferenciji zbog drugih obaveza, ali će se, kako je rečeno, pojaviti pred publikom na premijeri.

Lečić, koji igra hrabrog kapetana Tasića, kazao je da "taj lik objedinjuje mnoge 'plemenite ludake' iz perioda kada smo bili nadahnuti patriotskim zanosom".

"Nije bilo lako na snimanju, a i ceo projekat je imao nemirne faze, ali najvažniji je rezultat. Uveren sam da je ovaj film veliki i važan događaj, jer smo zahvatili duboko u našu prošlost i stvorili film koji je, između ostalog, moćno diplomatsko oružje", rekao je Lečić.

Na konferenciji je ukazano da su netačni medijski podaci da je ovo najskuplji srpski film.

Kovačević je precizirao da su "Seobe" pre 15-ak godina koštale devet miliona dolara, a "Sveti Georgije" 4,5 miliona evra. Dragojević je dodao da je veći deo sredstava nabavljen van Srbije, kao i da država mora da izdvoji određena sredstva ako želi istorijski film sa ozbiljnom temom i zasnovan na vrhunskoj literaturi.

Film će kod nas distribuirati "Sinears" na 20 kopija, a svetsku distribuciju vodi velika kompanija "Vajld banč", koja planira da ga prezentuje na festivalu u Kanu.

Direktor fotografije je Dušan Joksimović, scenograf Miljen Kreka Kljaković, montažer Petar Marković, kompozitor Aleksandar Ranđelović, majstor digitalnih efekata Nebojša Rogić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: