Tranz Art u Domu omladine Beograda

Dom omladine Beograda od 26. do 31. jula organizuje prikazivanje epizoda emisije “Tranz Art” koja objašnjava kako kultura može da unapredi društvenu zajednicu. Emisija će biti prikazivana u Sali na I spratu Doma omladine.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2008.

10:00

Default images

Kultura i njena društveno-socijalna i politička uloga: na koji način se ostvaruje, šta menja, kakav uticaj ima na živote svih nas, ko su njeni kreatori, a kome je namenjena... „TranzArt“ je TV emisija koja objašnjava kako kultura može da unapredi društvenu zajednicu. Svaka emisija traje oko 30 minuta.

TV emisije „TranzArt“ zajednički su projekat „Bug Communication“ i Fonda B92 koji finansira Evropska unija kroz medijski fond - program za profesionalni razvoj medija u Srbiji.

Subota, 26. jul u 19.00: „TranzArt“

„Slobodna zona I i II“
Na koji način filmovi koje prikazuje „Slobodna zona“ mogu da otvore put za tolerantno i konstruktivno suočavanje sa različitim pogledima na svet, zašto se strah od novog i inostranog tako teško prevazilazi, koliko je jasan umetnički angažman presudan u kreiranju kulturnog identiteta i, najzad, da li je neangažovana umetnost, u sredini poput naše - luksuz?

Nedelja, 27. jul u 19.00: „TranzArt“

„Stensili“
Stensili nisu grafiti, već grafički oblik ulične umetnosti zvani street art, koji metaforički najviše liči na virus. Po gradovima u Srbiji poslednjih nekoliko godina postoji nova generacija uglavnom veoma mladih devojaka koje se bave tim oblikom ulične umetnosti. Sve imaju svoju ideologiju, estetiku i prepoznatljiv potpis, čak i onda kad se ne potpisuju.

„Minut do dvanaest“
Od 25. novembra do 10. decembra već godinama se svuda u svetu obeležavaju dani borbe protiv nasilja nad ženama. U Srbiji poslednjih pet godina ta akcija postaje sve popularnija i zanimljivija. Ove godine, ulično aktivističko žensko pozorište izvodilo je performans po gradovima Srbije, trgovima i romskim naseljima, putujući u kombiju.

Ponedeljak, 28. jul u 19.00: „TranzArt“

„Ne/vidljivi gradovi“
„Dah teatar“ je poznata pozorišna grupa iz Beograda koja se već 15 godina bavi pozorištem izvan pozorišta, intervencijom umetnosti u stvarnosti, političkim, angažovanim, istraživačkim jezikom i novim svetskim umetničkim jezikom. Projekat „Ne/vidljivi gradovi“ prolazi kroz niz gradova Srbije, gde grupa ulazi u autobus i od prve do poslednje stanice, zajedno sa slučajnim putnicima, recituje, peva i igra istoriju tog grada.

„pARTicipacija“
Grupa „Škart“ bavi se intervencijom u stvarnosti, u ovoj epizodi — svojim projektom „Kuvarice“. Kuvarice su izvezene poruke koje stoje u tradicionalnoj kuhinji. Kroz istoriju uglavnom tradicionalnih poruka, gde žene treba da su smerne i vredne, „Škart“ je postavio izložbu novih žena sa novim porukama na svojim kuvaricama. U drugom delu filma, umetnička grupa „Elevator“ ulazi u hodnike istih anonimnih oblakodera na Dorćolu i zajedno sa stanarima unosi izabrani oblik umetničkog identiteta te zgrade.

Utorak, 29. jul u 19.00: „TranzArt“

„O3one, tri godine postojanja“
Tokom tri godine „O3one“ je realizovao više od 200 izložbi i različitih umetničkih i kulturnih događaja u saradnji sa domaćim i međunarodnim umetnicima, kustosima i kritičarima, ostvarujući saradnju sa vodećim kulturnim institucijama i najprestižnijim gradskim manifestacijama. Podstičući inovativnost i eksperiment u savremenoj umetničkoj produkciji, i pružajući podršku kreativnom potencijalu Srbije, doprineo je poboljšanju komunikacije i povezivanju lokalne umetničke scene sa kulturnim centrima u svetu.

„Bijenale Nadežda Petrović“
Da li i kako umetnička praksa može da problematizuje „politiku zaborava“? Šta legitimizuje umetnika da interveniše u polju javnog sećanja? Kakve su očekivane posledice takve intervencije i imaju li one podrivačku snagu u odnosu na dominantni diskurs, mogu li da menjaju društvo? Šta su njihova lična iskustva? To su bile teme ovogodišnjeg bijenala.

Sreda, 30. jul u 19.00: „TranzArt“

„Pokreni grad“
Nova epizoda emisije „TranzArt“ predstaviće projekat „Pokreni grad“ grupe građana KIOSK. Ovaj projekat zamišljen je kao inicijativa za unapređenje i podsticanje budućeg razvoja kulturnog i umetničkog života u novim različitim oblastima u Srbiji. S obzirom na to da je prošle godine 19 opština u Srbiji steklo zvaničan status grada, projekat se nastavlja na ovu inicijativu i teži tome da doprinese budućoj promociji novih gradova.

„Blog“
Iako Srbija nema visok rejting Internet kulture u Evropi, činjenica je da je ona rastuća i da se najzanimljiviji oblici medijske slobode pokazuju upravo na Internetu, kao i svuda drugde u svetu. Tema emisije su četiri autorska bloga koji u sebi nose specifičnost srbijanskog realnog i virtuelnog života: Blog B92 — „Queeria“ (gej-lezbijska prava), „Urbano zeleno Pančevo“ (ekologija), blog Žane Poliakov („Cyberfeminizam“) i „Zokster Something“ (Undeground Kraljevo).

Četvrtak, 31. jul u 19.00: „TranzArt“

„Ekološka reciklaža“
U zemlji Srbiji jedino se Romi bave reciklažom otpadaka, i to već decenijama. Rade to i zvanično zaposleni u javnim preduzećima, ali još više privatno, da bi preživeli. Međutim, Sinan i njegova porodica znaju više od toga: oni su ekološki svesni, politički angažovani i misle da bi država trebalo da se uključi u njihov posao radi očuvanja prirodne sredine.

„Splavovi“
Još pedesetih godina građena su bespravna zdanja od drveta gde bi ljudi obavljali razne delatnosti: od zabave do hobija i komercijalnih poduhvata. Postoje undeground oblici života tih splavovskih zajednica — na Ratnom ostrvu, u Zemunu, na Adi itd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: