Zdravlje

Sreda, 27.10.2021.

15:56

Dečiji dijabetes – nema čekanja

U pandemiji koronavirusa mogućnost redovnih kontrola i odlazaka kod lekara je veoma ugrožena, a u slučajevima dečijeg dijabetesa to može da ima nesagledivo loše posledice.

Izvor: B92

Dečiji dijabetes – nema čekanja
Foto: Promo

Odlaganje odlaska lekaru na nagoveštaj prvih simptoma dijabetesa kod mališana povećava rizik od produbljivanja metaboličkih poremećaja i stvaranja težih slučajeva bolesti poput dijabetesne ketoacidoze.

Ketoacidoza je najteža akutna komplikacija dijabetesa koja životno ugrožava dete i nastaje kada se simptomi dijabetesa (pojačano žeđanje, učestalo mokrenje, gubitak u telesnoj težini) ne prepoznaju na vreme.

U Srbiji raste broj dece sa dijagnozom dijabetesa. Procene kažu da rast iznosi do šest odsto godišnje, a prema podacima iz 2019.godine oko 1.750 dece ima dijagnostifikovan dijabetes. Na globalnom nivou stopa rasta je nešto niža i iznosi od tri do četiri odsto, pa sa ovim procentima možemo reći da Srbija spada u red zemalja sa visokom učestalošću dijabetesa kod dece.

Roditelji i deca sa novootkrivenim dijabetesom često se kasno javljaju lekaru i zbog toga je veoma važna njihova edukacija navode stručnjaci i naglašavaju da više od trećine dece (35 odsto) sa uspostavljenom dijagnozom dijabetesa ima ketoacidozu. Posebno brine statistika dece mlađe od pet godina, kod kojih se u više od 48 odsto slučajeva obolela deca primaju u bolnicu u stanju ketoacidoze. Značajan procenat njih dolazi na lečenje u teškom stanju.

U endokrinologiji se ketoacidoza smatra hitnim stanjem. Opšte zdravstveno stanje se naglo pogoršava i praćeno je simptomima mučnine, povraćanja, bolovima u stomaku.

Svako dete koje mnogo mokri, pije puno vode, oseća da je gladno, a istovremeno gubi na kilaži, mora što pre da se javi lekaru. Roditelji ne čekajte, posmatrajte svoje dete i reagujte na vreme ukoliko primetite simptome dijabetesa...

Ova bolest sve više napreduje i zato je u ovim slučajevima vreme dragoceno. Važno je rano prepoznavanje znakova i simptoma, a kako bi se izbeglo ovo stanje potreban je značajan fokus zdravstvenih radnika i roditelja. Svest o ovom stanju treba da bude na daleko višem nivou kod svih onih koji provode vreme sa decom i odgovorni su za njih, a ne samo kod roditelja. Bilo bi dobro da o ovome vode računa i bake i deke, nastavno osoblje u vrtićima i školama, treneri u sportskim klubovima i odgovorne osobe u svim oblicima kolektivnih aktivnosti koje deca pohađaju.

Merenje nivoa šećera u krvi danas je veoma jednostavno i zato apelujemo pre svega na roditelje, ali i one koji o deci vode računa da u slučaju simptoma neodložno reaguju. Nemojte da mislite da ako dete puno mokri da ima mokraćnu infekciju ili da pije puno vode zbog toga što je leti napolju vrućina.

U Srbiji su dostupni efikasni načini da se dijabetes drži pod kontrolom. Bez obzira na dijagnozu bolesti u ranim fazama života, deci se uz adekvatnu terapiju i redovne kontrole može omogućiti nesmetan razvoj i ostvarenje najzahtevnijih ličnih i životnih ciljeva.

Autor teksta,

doc. dr Maja Ješić, pedijatar endokrinolog UDK Tiršova

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

23 h

Podeli: