Kultura

Utorak, 04.09.2012.

13:21

"Momin krug" 7. i 8. septembra

Manifestacija "Momin krug", posvećena poznatom piscu i slikaru Momi Kaporu, biće drugi put održana 7. i 8. septembra na Adi Ciganliji i Muzeju Jugoslovenske kinoteke, najavila je danas Zadužbina koja nosi ime priznatog književnika.

Izvor: Tanjug

Default images

"Momin krug" je prošle godine prvi put održan kod skulpture Dafne, na Adi Ciganliji, i okupio je veliki broj posetilaca i Kaporovih poštovalaca, a ovogodišnji program predstavlja sintezu svih segmenata umetnosti kojima se bavio jedan od najpoznatijih Beograđana: izložbe, likovna kolonija za decu, predstave po njegovom tekstu, projekcije filmova.

Posebna pažnja biće posvećena filmskom programu te će manifestaciju otvoriti dokumetarni film u produkciji Zadužbine Momo Kapor - "Momo uncut", autora đorđa Markovića, koji će biti prikazan na Adi Ciganliji.

Osnovu za ovaj film predstavlja televizijski materijal nastao za potrebe emisije "SFRJ za početnike" i ujedno je poslednji video-zapis poznatog umetnika. U njemu su dokumentovana sećanja Mome Kapora o raznim kulturnim pojavama.

U filmu o Momi i kulturnim fenomenima na koje se on osvrće govore i njegovi prijatelji - Matija Bećković, Emir Kusturica, Igor Mandić, Mirjana Bobić-Mojsilović, Boris Miljković, Petar Peca Popović, Radmila Stanković i drugi.

Drugog dana manifestacije, 8. septembra, u Kinoteci će biti projekcija filma "Una" rađenog po čuvenom Kaporovom romanu, repriza filma "Njujork, grad po meri čoveka", koji je premijerno prikazan prošle godine u okviru "Mominog kruga", i repriza ostvarenja "Momo uncut".

Najavljeno je i gostovanje užičkog pozorišta sa predstavom "Kraj vikenda" po Kaporovom tekstu, likovna kolonija za decu u saradnji sa studijom "Mali Monmartr", izložbe crteža i posveta Mome Kapora, izložba postera filmova nastalih po Kaporovim scenarijima.

Planiran je i zanimljiv muzički program, koji će obuhvatiti projekat "Arhai" i izvođenje tradicionalnih srpskih pesama u tri glasa, kao i nastup Arsena i Matije Dedića.

Ulaz je besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: