Ponedeljak, 07.07.2014.

13:53

Oteti državljani BiH i MKD slobodni

Državljanin Bosne i Hercegovine otet u Libiji, inženjer Petar Matić, oslobođen je i dobro se oseća, saopštilo je danas Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

I oteti državljanin Makedonije Miljazin Gafuri je oslobođen, potvrdile su vlasti u Skoplju.

Ambasador BiH u Libiji Ibrahim Efendić razgovarao je s Matićem koji mu je potvrdio da je dobro "i fizički i psihički", prenela je agencija Fena.

Efendić očekuje da će se u toku dana susresti s Matićem i razgovarati o eventualnoj potrebi za pružanjem mera konzularne zaštite i pomoći.

Bosansko-hercegovački diplomata je potvrdio Ministarstvu da su trojica stranih inženjera koji su radili za jednu italijanski kompaniju, državljani BiH, Makedonije i Italije, bili prinudno zadržani, a da italijanskog državljanina i dalje drže osobe koje su ih zadržale.

U interesu omogućavanja daljnjih aktivnosti na oslobađanju i treće osobe, Ministrastvo navodi da ne može da iznosi detalje dešavanja i izražava nadu da će i državljaninu Italije uskoro biti omogućeno slobodno kretanje.

U Libiji je u porastu kidnapovanje diplomata, stranaca ali i Libijaca, jer vlasti nisu u stanju da kontrolišu milicije koje su pomogle u svrgavanju Muamera Gadafija 2011. godine.

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su dva oteta radnika, državljani BiH i Makedonije, koji rade za italijansku kompaniju u Libiji, oslobođena dok je treći još u zatočeništvu.

"Dva strana tehničara, koji su u subotu oteti u libijskom gradu Zuvara zajedno s italijanskim inženjerom Markom Valjizom, oslobođeni su", navodi se u saopštenju i dodaje da italijanske vlasti sve čine kako bi Valjiza bio uskoro na slobodi.

Oslobođeni Petar Matić i Miljazin Gafuri nalaze se u sedištu italijanske građevinske firme Pjaćentini u Zuvari.

Matić i Gafuri rade na modernizaciji mosta u Zuvari. Projekat je vredan 37 miliona evra.

Još tri italijanska državljana se vode kao nestali u svetu.

Italijani Djovani Lo Porto nestao je 2012. godine u Pakistanu, Paolo Dal'Oljo u julu 2013. godine u Siriji i Djanluka Salvijato u martu ove godine u Libiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: