Euro 3: Prve informacije stigle iz Porsche SCG

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2005.

12:44

Default images

U svojim komentarima na tekst “Šta je Euro 3?” dominirali su zahtevi za konkretnim podacima koja je vozila moguće uvesti po novoj uredbi. Kao što smo napisali, tačan spisak nije jednoznačno dati ali su počele da pristižu informacije koje bi mogle da posluže kao pomoć na tom poslu. Evo izvoda iz saopštenja za medije koje smo juče dobili od nadležne službe Porsche SCG:

U vozila koncerna VW (VW, Audi, Seat, Škoda) su prvi put počeli da se ugrađuju motori sa kvalitetom izduvne emisije EURO 3 1998. godine iako su nova vozila trebala ispune taj standard tek 2000. godine. To ne zači da su svi motori proizvedeni od te godine EURO 3 jer su paralelno nastavili da se proizvode i motori sa drugačijim kvalitetom izduvne emisije. Takođe bi kupci polovnih vozila trebalo da obrate pažnju na vozila sa kvalitetom izduvne emisije D3 koja su se proizvodila i pre i posle 1998. godine. U pitanju je norma koja je važila samo u Nemačkoj. Naime, dok je u ostatku Evrope još uvek važila norma EURO 2 u Nemačkoj su vlasnici vozila sa kvalitetom izduvnih gasova D3 imali poreske olakšice. D3 je bilo prelazno rešenje za Nemačku dok se ne definiše norma EURO 3 na nivou Evropske Unije jer je D3 norma bila strožija od EURO2. Zato se često sreću vozila sa kvalitetom izduvne emisije D3 ili kao EURO2/D3. Bitno je znati da D3 nije EURO 3. Analogija je potpuno ista sa D4.

Ono što najviše interesuje potencijalne kupce koji žele da uvezu polovna vozila iz inostranstva je kako da provere da li vozilo zaista ispunjava EURO 3 normu pre nego što ga kupe i kako da dobiju potvrdu o tome potrebnu za carinjenje.

Jedini pouzdan način da se utvrdi koju normu o kvalitetu izduvne emisije ispunjava određeno vozilo je da se po ’Identifikacionom Broju Vozila’ (broj šasije) proveri u bazi podataka proizvođača.

Napomonjemo da zbog svega gore u tekstu navedenog nije moguće prema datumu proizvodnje, komercijalnoj oznaci motora niti prema broju motora utvrditi koju normu izduvne emisije vozilo ispunjava.

Da bi bar malo olakšali potragu samo za svoju informaciju kupci i vlasnici vozila mogu i preko PR brojeva da utvrde koji standard ispunjava njihovo vozilo. PR brojevi se nalaze na prvoj strani servisne knjižice i na nalepnici u prtljažniku. Na ovoj nalepnici se nalazi: identifikacioni br. vozila, oznaka modela, motora, menjača itd. Na donjoj polovini nalepnice se nalaze PR brojevi. Jedan od ovih brojeva označava normu izd. gasova. Sledi spisak se PR brojeva vezanih za izduvne gasove vozila koja ispunjavaju normu EURO 3 ili EURO 4.

0GE      - EU3 sa EOBD za oto motore (za dizel motore od 1.1.2003 za nova odobrenja i od 1.1.2004 generalno za sva vozila do 2500 kg ZGG)

0GG     - EU4 sa EOBD za oto motore (za dizel motore od 1.1.2003 za nova odobrenja i od 1.1.2004 generalno za sva vozila do 2500 kg ZGG)

0GQ     - Euro 3 za vozila >= 3,5 Tona

0GR     - EU3 + D4

0GS     - EU3 sa EOBD za oto motore – prilagođen za lako isparljiva goriva

0GZ      - EU3 sa EOBD za dizel motore koji su sa istom oznakom motora bili bez EU3 EOBD

7GE      - EU4 - Japan sa OBD za oto motore

7GG     - EU4 - dizel sa lfilterom za čestice

7GH     - EU4 za Koreju (E4)

7GN     - EU4 sa pripremom za DPF

7GQ     - EURO 4

Procedura za utvrđivanje kvaliteta izduvnih gasova polovnih vozila tj. da li ispunjavaju normu EURO 3 ili ne, koju će sprovoditi carinski organi nama još uvek nije poznata. Da li će postojati potvrde i ko će ove potvrde izdavati (Savezni zavod za standardizaciju, ovlašćeni importeri za određenu marku vozila ili neko treći) još uvek nam nije poznato ali će u najskorijoj budućnosti biti propisana procedura shodno najnovijoj uredbi za uvoz polovnih vozila.

Za Porsche SCG

Slobodan Marjanović, dipl. ing.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: