Moskva i Erdogan kritikuju SAD zbog Jerusalima

Kremlj je izrazio zabrinutost zbog toga što će otvaranje američke ambasade u Jerusalimu pojačati tenzije na Bliskom istoku. Reagovala je i Ankara.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 14.05.2018.

12:19

Moskva i Erdogan kritikuju SAD zbog Jerusalima
Foto: Tanjug/AP/Ariel Scalit

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je na pitanje novinara da li je Rusija zabrinuta da bi premeštanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim moglo da pojača tenzije u širom regionu, kratko odgovorio: "Da, imamo takva strahovanja", preneo je Rojters.

Sedište ambasade SAD u Izraelu od danas će biti u Jerusalimu.

Ivanka Tramp i Džered Kušner, kćerka i zet predsednika SAD Donalda Trampa, stigli su juče u Izrael da bi prisustvovali otvaranju nove američke ambasade. Njih dvoje će u funkciji visokih savetnika u Beloj kući prisustvovati ceremoniji, sa koje će Tramp izostati, navodi BBC.

Podseća se da se prebacivanje ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim poklapa sa proslavom 70. godišnjice državnosti Izraela.

Ova zemlja Jerusalim smatra "večnom i nedeljivom" prestonicom, dok Palestinci tvrde da im pripada Istočni Jerusalim, koji se od bliskoistočnog rata iz 1967. nalazi pod izraelskom okupacijom, i očekuju da tu bude prestonica buduće palestinske države.

BBC navodi da će u postojećem konzulatu SAD u Jerusalimu biti otvorena privremena mala američka ambasada, a veća zgrada biće izgrađena kasnije, kada ostatak ambasade bude prebačen iz Tel Aviva.

Očekuje se da će se Tramp obratiti okupljenima na današnjem događaju putem video-linka.

Pored njegove kćerke i zeta, otvaranju će, kako je ranije najavljeno, prisustvovati i ministar finansija SAD Stiven Mnučin i zamenik šefa Stejt departmenta Džon Saliven.

AP je ranije izvestio da će ambasada SAD u Jerusalimu imati najmanje 50 zaposlenih,

Na otvaranju se očekuje oko 800 gostiju, a neimenovani zvaničnici navode američka delegacija nema u planu da se sastaje sa bilo kojim palestinskim zvaničnicima tokom svoje posete.

Ambasada će biti otvorena u ustanovi SAD koja je prethodno bila namenjena izdavanju viza i pasoša.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponovo je kritikovao SAD zbog odluke da premesti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim.

SAD zanemaruju pravo i pravdu, ignorišući međunarodnu zajednicu, saopštio je Erdogan.

On je ocenio da je potez SAD "nagrada" izraelskoj vladi, iako ona podriva napore za rešavanje decenijskog konflikta, a kazna za Palestince.

Istorija i čovečanstvo nikada neće oprostiti nepravdu pričinjenu palestinskoj braći, navodi se u saopštenju Erdogana.

Erdogan je jedan od najoštrijih kritičara odluke o premeštanju ambasade SAD u Jerusalim. U decembru prošle godine organizovao je vanredni samit Organizacije za islamsku saradnju kako bi osudili taj potez.

U sinoćnjem saopštenju Erdogan je pozvao Izrael da se ponaša odgovorno i umereno tokom današnjih protesta zbog preseljenja ambasade SAD u Jerusalim.

Uoči otvaranja ambasade SAD u Jerusalimu, kod granične ograde u pojasu Gaze protestuju Palestinci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: