"Srbija ima tri čvrsta glasa"

Najvažnija poruka posle poseta Indiji, Nepalu i Šri Lanki jeste da Srbija ima "tri čvrsta glasa u prilog teritorijalnom integritetu i suverenitetu".

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2018.

15:00

Foto: Tanjug / Mihajlo Jelisavèiæ

To je izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Ove posete imaju veliki značaj jer su se desile dugi niz godina nakon poslednjih susreta na visokom nivou. Kada je u pitanju Šri Lanka posle 21 godinu dešava se poseta na visokom na nivou, kada je reč o Indiji posle 10 godina, a kada je u pitanju Nepal posle sedam godina", rekao je Dačić.

On je rekao da su svi razgovori bili "veoma pozitivni" i da su njegovi sagovornici istakli da neće menjati svoj stav po pitanju Kosova, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Politički gledano ovo su bile veoma uspešne posete. Srbija u prošlosti nije koristila dovoljno pozitivno nasleđe iz prošlosti i prepustili smo drugoj strani da radi sa našim prijateljima, jer nismo bili u redovnoj komunikaciji i nismo ih informisali o onome što se dešava", rekao je šef diplomatije, koji je u tri zemlje bio od drugog do osmog maja.

Ekonomski odnosi mogu da budu bolji, rekao je Dačič i dodao da je veoma bitno da se organizuju poslovne konferencije, kao i da se radi na povezivanju privrednih komora.

On je rekao da je treba razmotriti ukidanje vize prema Nepalu i Šri Lanki.

"Moguće je povećati broj stipendija za školovanje studenata u našoj zemlji ali je potrebno pronaći modalitete i za saradnju u oblasti turizma, farmaceutike, medicine ali i vojne industrije", rekao je Dačić.

Ministar je rekao da je plan da se nastave razgovori sa svim "prijateljskim zemljama" kako bi zadržali svoje stavove i ne menjaju odnos prema teritorijalnom integritetu Srbije, a biće nastavljen i rad sa zemljama od kojih Beograd očekuje da povuku priznanje Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: