"Rusija se okrivljuje svuda, a Srbija za sve na Balkanu"

Što više Moskva tvrdi da centar u Nišu služi samo za gašenje požara, na Zapadu se više rasplamsavaju sumnje da Kremlj tako želi da utiče na prilike na Balkanu.

Izvor: Dojèe vele

Sreda, 24.01.2018.

10:11

Foto: Tanjug, arhiva

Kako piše Dojče vele, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je na pitanje da prokomentariše američke optužbe oko uloge Rusije u jugoistočnoj Evropi ironično rekao da “Rusija nije okrivljena samo za Balkan, već i za uplitanje u Meksiko, a veruje i još ponegde“.

Objašnjavajući koja je konkretno uloga Moskve na Balkanu, Lavrov je na konferenciji za novinare u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku rekao da su balkanske države “tradicionalni i bliski prijatelji“ Rusije, jer, kako je naglasio, neke od njih s Rusima dele i istu religiju.

“Ja ne vidim nijednu drugu ulogu“, rekao je šef ruske diplomatije.

Ipak, Amerikanci ruski angažman na Balkanu posmatraju u drugom kontekstu, posebno kad je reč o geostrategiji. Zato sve češće Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu doživljavaju kao neprihvatljivo vojno prisustvo nadomak osetljivih granica NATO.

Ta zabrinutost kulminirala je sredinom prošle, 2017. godine, kada je pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji, zadužen i za Zapadni Balkan, u Kongresu izjavio da Sjedinjene Države nisu toliko zabrinute za to šta ruska baza nadomak Kosova predstavlja danas, ali jesu za ono “šta bi ona mogla da postane“ sutra, ako Rusija dobije ono što traži od Srbije – neku vrstu specijalnog, zaštićenog statusa, uključujući i diplomatski imunitet za svoj personal u Nišu.

Osvrćući se na naše pitanje ministar spoljnih poslova Rusije u nastavku je prokomentarisao rad baze u Nišu. On je podsetio da je taj centar obezbedio pomoć mnogim zemljama, “ne samo u Srbiji, već i Crnoj Gori i, čak još i više, prema zapadu“.

“Mislim da tamo radi osam Rusa i deset Srba. Oni vrše monitoring stanja kada je reč o iznenadnim situacijama i kad su u pitanju katastrofe ili prirodne nepogode. Pomažu da se to ublaži, gase požare i šalju tamo specijalnu avijaciju. I pored toga, američki ambasador u Beogradu javno je zatražio od rukovodstva Srbije da ne potpišu nikakav ugovor o imunitetu osoblju tog centra. Tražio je to javno, jer je, navodno, taj centar špijunsko gnezdo“, rekao je Lavrov.

U tom kontekstu, Lavrov je primetio da se, kada državljani drugih zemalja članica NATO obavljajući zajedničke vežbe u Srbiji traže takvu zaštitu i imunitet, “to uopšte ne dovodi u pitanje.“

Obrazlažući dalje ulogu Rusije na Balkanu, ministar Lavrov ocenjuje da se Rusija “okrivljuje svuda“, a što se Srbije tiče, “ona (Srbija) se okrivljuje za sve što se dešava na Balkanu“.

“Evo, Crna Gora je (tek) sada prestala da spominje ruski trag u događajima oko kojih su bili toliko verbalno zabrinuti (pokušaj navodnog državnog udara i atentata na Mila Đukanovića prošle godine, za šta se sumnjiče državljani Rusije i Srbije, (prim.aut). Ipak, verujem da će doći do otrežnjenja“, rekao je Lavrov ne nudeći više detalja o događajima u kojima su u Podgorici već utvrđene i neke sudske činjenice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: