"Tramp kaže da nećemo pregovore? Treba da ga je sramota"

Palestinski lider Mahmud Abas izjavio je da bi predsednik SAD Donald Tramp trebalo da se sramoti zbog načina kojim se bavio bliskoistočnim mirovnim naporima.

Izvor: B92

Nedelja, 14.01.2018.

21:39

Getty images

U ostrašćenom govoru na sastanku Palestinskog cetralnog saveta Abas je kritikovao Trampa i njegovu politku prema Palestincima, uključujući priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Abas je rekao "sram vas bilo" za Trampovu tvrdnju da Palestinci odbijaju da pregovaraju. On kaže da su Palestinci i dalje posvećeni pregovorima, ali su spremni da odbace ono za šta se plaše da će biti nefer predlog Bele kuće.

Takva retorika odraz je napetih odnosa između Palestinaca i Trampove administracije. Palestinci misle da je odluka predsednika SAD o Jerusalimu uništila njegov kredibiltet kao posrednika u bliskoistočnom miru.

Status Jerusalima je jedno od najvećih sporava u decenijskom sukobu između dva naroda. Tramp je svojom odlukom odstupio od dugogodišnje politike SAD da status tog grada valja rešiti za pregovaračkim stolom. On je takođe najavio preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati večna prestonica Izraela, a Palestinci planiraju da istočni deo tog grada bude sedište njihove buduće nezavisne države. Izrael je okupirao istočni Jeruslim u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Tramp je od početka mandata najavljivao da će posredovati konačnom sporazumu o miru na Bliskom istoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: