Kurc podržao Tuska: Potrebne promene u vezi migranata

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc podržao kritiku predsednika Saveta EU Donalda Tuska u vezi nepoštovanja kvote za prijem izbeglica.

Izvor: B92

Petak, 15.12.2017.

13:14

Kurc podržao Tuska: Potrebne promene u vezi migranata
Tanjug-AP

Kurc je rekao i da se zalaže za promenu politike prema izbeglicama.

"Tusk je u pravu kada kaže da nije funkcionisala obavezujuća kvota za prijem izbeglica. Zbog toga ću se zalagati da se pogrešna politika prema izbeglicama promeni", najavio je on.

Kurc je, u izjavi agenciji APA, ocenio da je neophodna promena sistema. Bez funkcionisanja zaštite spoljne granice EU nećemo uspeti da savladamo problem ilegalne migracije, uveren je on i dodaje da je pozitivno što se Tusk i pojedine evropske države sada zalažu pre svega za pravu zaštitu spoljne granice i upotrebu više sredstava EU za te potrebe.

Odlazeći austrijski kancelar Kristijan Kern kritikovao je izjavu Kurca i upozorio na skretanje Austrije na poziciju Višegrad grupe. „Preraspodela izbeglica na druge zemlje predstavljalo bi rasterećenje za Austriju, a odustati od toga smatram velikom greškom“, poručio je Kern.

„Po pitanju izbeglica mišljenja sam da naše mesto ne treba da bude uz Višegrad grupu, već uz francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačku kancelarku Angelu Merkel“, istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: