Šta o sporazumu Fataha i Hamasa ima dakaže Netanijahu

Izaelski premijer kaže da, iako Izrael neće prihvatiti sporazum o pomirenju Hamasa i Fataha neće pokušati ni da spreči da se ostvari.

Izvor: B92

Utorak, 17.10.2017.

11:06

Šta o sporazumu Fataha i Hamasa ima dakaže Netanijahu
Getty images

Takođe, kako je preneo članovima svog bezbednosnog kabineta, Izrael neće prekidati odnose s Fatahom, javljaju izraelski medji.

Izrael će sarađivati sa članovima Palestinske uprave koji se presele u pojas Gaze da zauzmu funkcije i lokalnoj vladi pošto je u izraelskom interesu da se poboljšaju uslovi za život na toj palestinskoj teritoriji na obali Sredozemnog mora,izjavio jeNetanijahu.

Tri anonimna izvora izjavila su za list Harec da je Netanjahu takođe rekao SAD i Egiptu da ne veruje da će sporazum između islamskog ekstremističkog Hamasa i sekularnog umerenijeg Fataha dovesti do obnove pregovora Izraela i Palestinaca.

Te dve glavne palestinske frakcije potpisale su prošle nedelje u Kairu sporazum o pomirenju posle decenije pogubnih nesporazuma tokom koje je Hamas kontrolisao pojas Gaze, a Palestinska uprava u kojoj dominira Fatah vladala na drugoj palesitinskoj teritoriji Zapadnoj obali.

Palestinska uprava predsednika Mahmuda Abasa, vodje Fataha, imala je podršku Zapada, dok Izrael, SAD i EU smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Izraelski ministar obrazovaja Naftali Benet, lider nacionalističke partije Jevrejski dom (Bajt Hajehudi), je u ponedeljak izrazio uverenje da Izrael ne bi trebalo da prekine bezbednosne veze sa Palestinskom upravom.

On je dodao da je Izrael potrebniji Palestinskoj upravi nego obrnuto jer bi propala kad bi je Hamas preuzeo kao što je silom preuzeo vlast u Gazi pobedivši snage lojalne Fatahu 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: