Diković na rusko-beloruskoj vežbi "Zapad 2017"

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković je u službenoj poseti Rusiji gde prisustvovao izvođenju vežbe ruske i beloruske vojske "Zapad 2017"

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.09.2017.

22:15

Diković na rusko-beloruskoj vežbi
Foto: Tanjug

Diković je s načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, generalom armije Valerijem Gerasimovim, i s komandantom Zapadnog vojnog okruga, general-pukovnikom Andrejem Valerijevičem Kartapolovim, razgovarao o unapređenju vojne saradnje Srbije i Rusije, bezbednosnim pitanjima u svetu, i o proširenju saradnje Srbije sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), pre svega u oblasti obuke.

Diković je rekao da će Vojska Srbije "nastaviti da razvija svoje sposobnosti u saradnji sa svim partnerskim državama, kao što je Ruska Federacija" i da je zainteresovana za zajedničke vežbe, obuku i usavršavanje, posebno u Rusiji.

U saopštenju Vojske Srbije piše da se združena strategijska vežba "Zapad 2017" izvodi od 14. do 20. septembra na teritoriji Ruske Federaciji i Republike Belorusije.

"Vežbe tog tipa se izvode jednom u dve godine i predstavljaju završnu fazu zajedničke obuke sa ciljem provere osposobljenosti za sadejstvo dveju oružanih snaga u odbrani Savezne države Ruske Federacije i Belorusije. Na vežbi učestvuje oko 13.000 vojnika uz oko 70 aviona i helikoptera, 680 jedinica tehnike i 10 brodova iz sastava Baltičke flote", piše u saopštenju.

Po izveštajima inostranih novinskih agencija, predsednik Rusije Vladimir Putin je danas prisustvovao vežbi "Zapad 2017" koja, kako konstatuju agencije, "izaziva nervozu među susednim zemljama".

Vežba se izvodi u Luškoj oblasti u zapadnoj Rusiji, oko 100 kilometara istočno od granice s Estonijom.

Neke članice NATO, uključujući baltičke države i Poljsku smatraju da nema dovoljno transparentnosti u vezi s tim manevrima i zbog toga sumnjaju u namere Moskve.

Dok Rusija i Belorusija navode da u vežbi učestvuje 5.500 ruskih i 7.200 beloruskih vojnika, neke zemlje NATO ocenjuju da je u njih uključeno do 100.000 vojnika, prenele su inostrane novinske agencije, dodavši da se zabrinutost kreće od navoda da bi Rusija mogla trajno da razmesti trupe u Belorusiji do "strahovanja od mogućeg iznenadnog napada na baltičke zemlje".

Rusija i Belorusija su navele da se vežbom simulira odgovor na napad ekstremista i da vežba ne predstavlja pretnju nikome.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko će vežbu posetiti na završetnku, u sredu, 20 septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: