Nemačka stavlja Tursku na crnu istu?

Nemačka vlada razmatra mogućnost da Tursku stavi na listu zemalja koje su, u bezbednosnom smislu, visokorizične po obaveštajne agente, javljaju nemački mediji.

Izvor: B92

Sreda, 13.09.2017.

09:51

Nemačka stavlja Tursku na crnu istu?
Getty images

List "Zidojče cajtung" i dve nemačke televizije, WDR i NDR, preneli su reči portparola Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke da se ta lista trenutno revidira.

"U okviru ovog procesa, Ministarstvo unutrašnjih poslova razmatra da li da Tursku pridoda toj listi", rekao je neimovani portparol, a Rojters navodi da se na toj listi trenutno nalaze Kina, Rusija, Pakistan, Severna Koreja i još 26 zemalja.

Neke nemačke obaveštajne službe, koje vide Tursku manje kao partnera, a više kao neprijatelja, pozvale su na proširenje obaveštajnog nadzora aktivnosti te zemlje u borbi protiv Islamske države, navode nemački mediji.

Neke od tih agencija su, takođe, upozorile svoje zaposlene proteklih meseci na opasnosti prilikom putovanja u Tursku i preporučile drugima da ne putuju tamo na odmor.

Nemački zvaničnici su gnevni, jer je Turska uhapsila desetak nemačkih državljana iz, kako navode, političkih razloga.

Najnoviji medijski navodi stižu u trenutku kada su odnosi između dva partnera u okviru NATO-a zategnuti, a nemački zvaničnici prete da će ograničiti prodaju oružja Turskoj. Ankara smatra da će taj potez ugroziti njihovu zajedničku borbu protiv Islamske države, zaključuje britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: