Čanak: Sprečiti skup podrške Mladiću, Srebrenicu u škole

Predsednik LSV Nenad Čanak ocenio je da je održavanje skupa podrške Ratku Mladiću u Banjaluci 11. jula "gruba uvreda za žrtve genocida u Srebrenici".

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.07.2017.

12:52

Čanak: Sprečiti skup podrške Mladiću, Srebrenicu u škole
Foto: Tanjug

Osim toga, Čanak je apelovao na Vladu Srbije da treba najpre da iskoristi svoj politički uticaj na Vladu Republike Srpske i izdejstvuje sprečavanje tog skupa.

"Naredni korak trebalo bi da bude da se poglavlje o tragediji u Srebrenici, najvećem zločinu posle Drugog svetskog rata, uvrsti u udžbenike i nastavni program škola", poručio je Čanak.

On je ocenio da bi isto trebalo učini i sa Deklaracijom o Srebrenici koju je Skupština Srbije usvojila 2010. godine.

LSV je i ranije zahtevala da se Srebrenica uvrsti u udžbenike, a Čanak je poručio da "od toga neće odustati" ni u budućnosti.

"Pre nego što je 2010. godine Narodna skupština usvojila Deklaraciju o Srebrenici, Liga je dva puta podnosila takve deklaracije. Prvu krajem juna 2005. godine u Skupštini Vojvodine, narednu u Skupštini Srbije marta 2007. godine, a zatim i jednu rezoluciju januara 2009. godine", podsetio je Čanak.

Dodao je da će delegacija LSV i ove godine, 11. jula prisustvovati pomenu u Potočarima kako bi odali poštu žrtvama genocida u Srebrenici.

Funkcioner LSV Zoran Bošković 2003. godine bio je prvi predstavnik neke političke stranke iz Srbije u Potočarima, dve godine kasnije na pomenu je bio tadašnji predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš, kao jedan od prvih državnih funkcionera koji je otišao u Srebrenicu.

Dolazak u Srebrenicu najavio je i lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, dok je lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković u Potočarima već bio u nedelju, dva dana pre zvanične komemoracije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće prisustvovati komemoraciji u Potočarima 11. jula, jer će u to vreme u Istanbulu razgovarati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: