Počeli razgovori o premijeru Rumunije

Predsednik Rumunije sastao se s liderima političkih partija zbog nominacija novog premijera. Vladajuća Socijaldemokratska partija predlaže Mihaija Tudosea.

Izvor: Tanjug, Beta/AP

Ponedeljak, 26.06.2017.

11:58

Počeli razgovori o premijeru Rumunije
Tanjug, arhiva

Poslednja politička kriza u EU okrenula je predsednika Klausa Johanisa protiv lidera vladajuće Socijaldemokratske partije Livija Dragnea, navodi agencija AP. Nakon toga, parlament je prošle nedelje izglasao nepoverenje vladi premijera Sorina Grindeanua samo šest meseci od dolaska na vlast.

Zahtev za glasanje o poverenju vladi tražila je vladajuća Socijaldemokratska partija, navodeći da premijer nije uspeo da sprovede političku agendu svoje partije.

Sorin Grindeanu odbio je da podnese ostavku, tvrdeći da moćni partijski lider Liviu Dragnea želi da ga ukloni kako bi premijer postao neko ko je lojalan partiji.

Dragnea ne može da bude premijer zato što je 2016. godine osuđen zbog nameštanja glasova.

Prema najnovijim informaciojama, Socijaldemokratska partija odlučila je da nominuje odlazećeg ministra ekonomije Mihaija Tudosea (50) za novog premijera, izjavila su dva člana te stranke.

Njegova nominacija biće ponuđena predsedniku Rumunije tokom dana, prenosi Rojters.

Tudose je bio član vlade Sorina Grindeanua, koji je smenjen prošle nedelje, na sednici parlamenta na kojoj se glasalo o poverenju vladi.

Predlog predsednika Johanisa za novog mandatara mora da potvrdi parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: