Haradinaj proglasio pobedu, "najbolji izbori ikada na KiM"

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj proglasio je pobedu koalicije koja je proizašla iz "ratnog krila", nazvanu "PAN".

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 11.06.2017.

20:19

Haradinaj proglasio pobedu,
Foto: Tanjug/AP

Koaliciju "PAN" čine Demokratske partije Kosova (DPK - Tači), ABK, Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija.

Haradinaj je, na konferenciji za štampu po zatvaranju birališta, rekao da je koalicija "Pan" ubedljivo pobedila.

"Jasna odluka obavezuje vladu Kosova", poručio je on zahvalivši se koalicionim partnerima i pozvao druge stranke da se pridruže radu na dobrobit "zemlje".

Haradinaj je dodao da će nova vlada biti formirana na vreme.

"Kosovo je položilo ispit. Čestitam na izborima, Kosovo", rekao je Haradinaj ocenjujući da su ovi izbori najbolji ikada održani na Kosovu.

Član predsedništva DPK, Bljerand Stavileci je proglasio pobedu koalicije DPK, ABK i IK i pozvao predstavnike koalicije da izađu i da pobedu proslave na Trgu Skenderbega u centru Prištine.

"Ovo je pobeda DPK i Kadri Veseljia koji je odlučio da lične interese podredi partijskim interesima", kazao je Stavileci.

Koalicija "PAN", koju čine Demokratska partija Kosova (DPK - Tači), Alijansa za budućnost Kosova (ABK - Haradinaj), Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija pobedila je na prevremenim parlamentarnim izborima.

Prema Mreži za posmatranje izbora "Demokratija na delu", na osnovu prebrojanih 87 odsto biračkih mesta, koalicija PAN je osvojila 33,2 odsto glasova.

Na drugom mestu je Samoopredeljenje sa 26,6 osvojenih glasova, a na trećem mestu koalicija oko Demokratskog saveza Kosova koja je do skoro bila na vlasti, a koja je osvojila 25,3 odsto glasova.

Na četvrtom mestu se nalazi Srpska lista koja je dobila 4,8 odsto glasova.

Na ostale stranke, koje su učestvovale na izborima, otpada 10,1 odsto glasova.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je saopštio da je Srpska lista osvojila svih deset mandata koje u kosovskoj skupštini, prema Ustavu, pripadaju srpskoj zajednici.

Pristalice PAN koalicije, ali i Samoopredeljenja slave u mnogim gradovima na Kosovu uspeh postignut na izborima.

Član predsedništva Pokreta Samoopredeljenje Dardan Sejdiu izjavio je posle zatvaranja biračkih mesta da na osnovu rezultata sa terena taj pokret ima 33 do 34 odsto glasova građana Kosova, a na konferenciji za novinare ocenio je da je taj pokret praktično na prvom mestu kao politicki subjekt, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Tači je na svom tviter nalogu rekao da očekuje da se što pre formira kosovska vlada, Haradinaj je izjavio da je pobeda koalicije PAN ubedljiva, dok je predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, kako prenose mediji, na konferenciji za novinare ocenio da je bez sumnje ta stranka pobednik današnjih izbora.

Inače, u jednom trenutku danas je došlo do "pada sistema" u Centralnoj izbornoj komisiji, zbog čega podaci nisu bili dostupni gotovo sat vremena.

Pročitajte još:

Prvi rezultati: Srpska lista treća snaga na KiM

Izbori na KiM: Policija svuda, zloupotrebe, pritvor...FOTO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: